tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Onkruid,ziekten & plagen

Slakken in je tuin bestrijden

In het voorjaar neemt de slakkenbevolking door het warmere weer en de voorjaarsregens in sneltempo toe. Ze voeden zich met planten, organisch afval en kleine aasdiertjes. Zonder natuurlijke vijanden in een vochtig klimaat tieren ze welig. Veel slijmsporen in de tuin? Dan is het tijd om in actie te komen en de de slakken te bestrijden!
Ideale voedingsbodem voor slakken
Slakken houden van nat en vochtig weer. Als koudbloedigen bewegen ze zich voort op hun buik met behulp van een slijmlaagje. In een droge omgeving droogt dat slijmlaagje uit, onder heel droge omstandigheden droogt zelfs heel hun lichaam uit waardoor ze sterven. Dit is de reden waarom we veel minder last hebben van slakken tijdens zonnige en droge zomers.

Natuurlijke vijanden van slakken
Egels, kikkers, padden, kippen, eenden en vogels zijn de natuurlijke vijand van slakken. Maak het hen naar de zin; ze zullen het evenwicht in je tuin bewaren.

Opgeruimde tuin
Een propere tuin zonder rondslingerend tuinafval is een eerste belangrijke maatregel om een slakkenplaag in te dijken. Eveneens opgelet met een mulchlaag van rottend organisch materiaal. Laat de mulch voor wat ze is of breng slechts een dun laagje aan, want ze trekt slakken aan.

Lastig parcours
Een slak schuift op haar buik, een weke, kwetsbare plek. Zorg dus voor hindernissen! Je kan barričres plaatsen rond de hele tuin of rond bepaalde delen zoals een zaaiperk of een moestuin. Ga voor barričres van een vijftal centimeter en kies droge, scherpe producten. Doorgaans hebben dergelijke barričres meer effect bij droog weer.

Scherp grind
Stroken plastic met een scherpe rand
Fijngestampte eierschalen
Cacaodoppen
Basaltmeel
Zaagsel
Kalk
Scherp zand

Gebruik liever geen zout, want dit is slecht voor de bodem.

Daarnaast kan je zorgen voor een waterbarričre. Slakken houden misschien wel van vocht, maar schalen met water waarin je vervolgens je potten op een verhoog plaatst, zullen ze niet snel doorploeteren.

Slakkenwerende planten
Sommige planten zouden geuren afgeven die slakken afstoten:

Oost-Indische kers
Salie
Tijm
Hysop
Knoflook
Tomaat
Slakkenvallen

Een minder diervriendelijke manier om slakken te bestrijden, is het plaatsen van slakkenvallen. Graaf een met bier of melk gevuld potje tot de rand in de grond in. Bescherm de vallen tegen de regen zodat de inhoud niet aangelengd wordt. Ververs de vulling ook geregeld. Een nadeel van deze vallen is dat ook kevers en andere insecten erin kunnen terecht komen.
Je kan ook met lokaas werken in de vorm van stukjes aardappel of fruit. Verberg deze lokkertjes in een potje of onder een dakpan. Leg deze op een plaats waar je slakken later gemakkelijk met de hand kan verzamelen.

Hyper met cafeďne
Koffiegruis en gebruikte theeblaadjes bevatten nog altijd cafeďne. Dit stimulerend middel zou bij slakken werken als zenuwgif. Gooi koffiegruis en theerestjes in je bloemperken of verspreid er enkele lepels gemalen koffie in.

Slakkenkorrels
Je kan beter geen slakkenkorrels strooien tussen de aangetaste planten, want ook voor egels en vogels zijn ze schadelijk, dieren die ons net helpen in de strijd tegen slakken. Wel bestaan er milieuvriendelijke slakkenkorrels op basis van ferri fosfaat die alleen schadelijk zijn voor slakken.
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin