tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Onkruid,ziekten & plagen

Bladluizen bestrijden in tuin, kas of huiskamer

Bladluizen, je blijft je vaak afvragen waar ze toch maar vandaan blijven komen. In een mum tijd belagen ze al je planten, want ze vermenigvuldigen en verspreiden zich razendsnel. Wij bieden je tal van oplossingen om bladluizen op een al dan niet milieuvriendelijke manier te bestrijden.

Bladluizen duiken op in het voorjaar

Als de temperatuur in de lente begint te stijgen, komen de bladluizen weer te voorschijn. Bladluizen kunnen trouwens uiteenlopende kleuren hebben: wit, geel, groen, oranje en bruin. Verlekkerd als ze zijn op verse plantensappen vind je ze vooral terug op jonge bloemtakken en -knoppen, jonge scheuten en zachte bladeren. Bij het opzuigen van de sappen kunnen ze virussen overdragen. De schade blijft dus niet altijd beperkt tot een aangevreten scheut. 

 

Hoe verspreiden bladluizen zich?

Bladluizen verspreiden en vermenigvuldigen zich razendsnel. In de zomer planten de vleugelloze vrouwtjesluizen zich aan de lopende band voort en dat zonder bevruchting. Ze hebben dan helemaal geen mannetjesluizen nodig. Op hun beurt gaan die jongen zich ook weer maagdelijk voortplanten... Pas in het najaar worden vrouwtjesluizen met vleugels geboren, die de mannetjesluizen opzoeken om geslachtelijk te paren voor het nageslacht.

 

Het feit dat sommige bladluizen vleugels hebben, verklaart hoe bladluizen zich verspreiden. Ze kunnen gemakkelijk van de ene naar de andere plant vliegen of in een kas of huis belanden.

 

Daarnaast spelen mieren een rol bij de verspreiding van bladluizen. Als gastheer helpen mieren bladluizen bij de verdediging tegen ongewenste indringers. Vice versa helpen bladluizen mieren een handje. Mieren stompen namelijk met hun kop tegen het achterste van bladluizen, met als resultaat een bruine afscheiding, de zogenaamde honingdauw, een zoet goedje waar mieren verzot op zijn.

 

Preventie tegen bladluizen

Wat velen niet weten, is dat overbemesting een rol speelt. Zorg daarom voor een uitgebalanceerde voedingsbodem zonder overbemeste planten. Vooral een stikstofrijke bemesting met een hoge N-waarde trekt bladluizen aan. Planten met een tekort aan kalium of water blijken eveneens extra gevoelig voor deze insecten.

 

Natuurlijke vijanden van bladluizen

Deze beestjes voeden zich met bladluizen:

 • Lieveheersbeestjes en de larven ervan
 • Larven van galgmuggen
 • Larven van gaasvliegen
 • Oorwormen
 • Sluipwespen Aphidius ervi

Vooral in een kas is het uitzetten van deze natuurlijke bestrijders een succes.

 

Bladluizen milieuvriendelijk bestrijden

Hoe kan je bladluizen wegkrijgen zonder schadelijke gevolgen voor fauna en flora?

 • In beperkte aantallen kan je ze met de hand van planten verwijderen.
 • Spuit een stevige straal koud water op de bladluizen. Herhaal dit om de paar dagen en de bladluizen geven het op en trekken elders naar toe.
 • Plant lavendel of knoflookbollen aan de voet van rozen.
 • Bij een aangetaste boom bevestig je best zo snel mogelijk een smalle strook lijm rond de stam zodat mieren niet meer naar boven klimmen voor hun portie honingdauw.
 • Maak een aftreksel van knoflook en besproei daarmee de planten. Als je dit verschillende keren herhaalt, verspreiden de planten een lookluchtje waar bladluizen Ún andere insecten niet happig op zijn.
 • Je kan ook een paar besproeien met een aftreksel van brandnetels. Laat daarvoor jonge brandnetels een week in emmer water weken, waarna je het mengsel filtert.
 • Maak vangpotten met stro of verfrommeld krantenpapier en hang die een nacht in een boom. Er kruipen dan oorwormen in. De dag erna hang je de vangpotten bij de aangetaste planten. De oorwormen klaren vervolgens de klus.
 • Planten die je mag dompelen, mogen helemaal kopje onder gaan in een emmer. Laat ze een paar uren staan en je bent van de bladluizen af. Daarna wel enkele dagen geen water meer geven.

Minder milieuvriendelijk van bladluizen verlost

Je kan natuurlijk onmiddellijk naar een plantencentrum trekken om insecticide te kopen. Weet echter dat bladluizen ondertussen resistent zijn tegen heel wat insecticiden omdat ze in het verleden massaal gebruikt werden. Bovendien is het effect bijzonder nadelig voor andere dieren en de natuur op zich. Heel wat natuurlijke vijanden worden zo ook uitgeroeid. Een kortetermijnoplossing aldus. Als je sproeit, zorg er dan voor dat je de onderkant van de bladeren goed behandeld.

 

Beter is deze tussenoplossing: bedek de bladluizen met een vettig laagje bruine zeep op basis van lijnolie. Heb je dat niet bij de hand, dan kan je ook je eigen mengsel maken met wat olie, water en zeep. Ook dit mengsel moet je goed op de onderkant van de bladeren aanbrengen. Met een laatste tip: sproei niet als de zon schijnt.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin