tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Onkruid,ziekten & plagen

Spintmijten, hoe herken en bestrijd je ze?

Van dit insect weten weinig mensen dat het bestaat. Spintmijten zijn piepklein waardoor je ze amper ziet. Wel merk je dat er iets mis is met je planten: het begint bij witte stipjes om uiteindelijk te eindigen bij gele, afgevallen bladeren en spinsels.

Piepkleine spintmijten

Spint verwijst naar een aantal mijten die je op je planten kan aantreffen. Zo is er:

  • Kasspint - Rode spintmijten die een halve millimeter groot zijn: ze zijn vooral te vinden op de onderkant van bladeren. Je herkent ze aan de twee zwarte stippen op hun geelgroene lijf dat rood kleurt in de winter.
  • Ligustermijt - Platte, ovale spintmijten die slechts een vierde of een halve millimeter groot zijn en die vooral op ligusterhagen, maar ook op orchideeën te vinden zijn. Deze rode, gele of groene mijten vormen geen spinsel.
  • Orchideeënmijt - Vergelijkbaar met de ligustermijt, met dat verschil dat je ze alleen op orchideeën aantreft. Je vindt ze aan de onder- en bovenkant van vooral dikke vlezige bladeren.
  • Palmmijt - Platte, ovale spintmijten die kleiner zijn dan een halve millimeter, eveneens in rood, geel en groen.
  • Bonenspintmijt - Deze spintmijt tast diverse groente- en fruitsoorten aan. Hij is een halve millimeter groot en geelgroen van kleur met aan de zijkanten twee donkere stipjes. Voornamelijk aan de onderkant van leerachtige bladeren te vinden waar ze in eerste instantie voor een gelige verkleuring zorgen die later bruin kleurt. Mijten die overwinteren zien er oranjerood uit.

Hoe herken je spint?

Slakken, bladluizen... je kan er haast niet naast kijken. Bij piepkleine spintmijten is het echter een ander verhaal. Je zal flink wat moeite moeten doen om ze te betrappen, wel geven je planten duidelijke signalen. Een overzicht:

  • Weet dat spintmijten slechts de grootte hebben van een speldenknopje. Met het blote oog zijn ze met andere woorden niet meteen zichtbaar. Gebruik daarom een loep.
  • Controleer vooral de onderkant van de bladeren. Vooral daar zitten spintmijten, die het weefsel van de bladeren zuigen. Bewegen doen ze uiterst traag of zelfs niet.
  • Aan de bovenkant bemerk je eerst witte stipjes en vlekjes.
  • Vervolgens worden die puntjes bruin door schimmelvorming.
  • Bij erge aantasting vallen de bladeren zelfs af.
  • In een gevorderd stadium zie je ook witte rag, de spinsels van de mijten, rond de bladeren en zelfs bloemen.

Klimatologische oorzaken

Bepaalde kweekomstandigheden remmen de ontwikkeling van spint. Andere zorgen voor een spintmijtenboom...

 

Zorg voor een hoge luchtvochtigheid, daar houdt spint niet van. In de wintermaanden is de luchtvochtigheid binnenshuis vaak slechts 30%. Tel daar de warmte bij en je hebt de ideale voedingsbodem om spint te kweken.

 

In een kas is de lente een gevoelige periode: zonder afscherming kan de temperatuur gevoelig oplopen en de lucht uitdrogen.. De nieuwe scheuten zijn bovendien gevoelig voor vocht en je kan ze niet zonder meer besproeien. De grond natsproeien biedt dan een oplossing.

 

Warmte zorgt voor een snellere ontwikkelingen van de insecten. Normaliter verloopt de cyclus van ei tot volwassen mijt over zeventien dagen bij een temperatuur van 20°C. Stijgt de temperatuur echter tot 30°, dan doet de mijt er nog maar zeven dagen over om zich volledig te ontwikkelen. Is het 12°C of kouder? Dan ligt de ontwikkeling stil. Als je bedenkt dat een vrouwtje 80 eitjes legt en er minstens zes generaties in een seizoen worden grootgebracht...

 

Spint bestrijden met bestrijdingsmiddelen

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes bieden geen hulp in de bestrijding van spint. Bepaalde bronnen spreken van een eenvoudige stevige straal water die de spintmijten van de bladeren spuit, maar zo eenvoudig werkt het niet. Andere gebruiken een middeltje dat bij bladluizen effect heeft, met name: een helft water, een helft spiriuts en een beetje afwasmiddel. Dit zal de plaag misschien wel verminderen, maar niet volledig bestrijden. 

 

Je zal een beroep moeten doen op bestrijdingsmiddelen als je spint in je tuin wil bestrijden. Er bestaan insecticiden die enkel spint doen verdwijnen, andere richten zich op meerdere insecten. Hoe gebruik je het?

  • Al sprayend - Besproei in ieder geval zowel de onder- als de bovenkant van de bladeren. Herhaal de behandeling na tien dagen nog eens zodat je ook de spintmijten die uit de overgebleven eitjes komen, kan bestrijden. Veiligheidshalve wacht je dan nog eens tien dagen voor een tweede herhalingsbeurt.

  • Al gietend - Je kan de insecticide ook mengen met water en op de potgrond gieten. Deze methode werkt langzamer, maar systematischer. Zo zal je maar een keer de insecticide moeten toedienen.

Spint bestrijden met roofmijten

Spint op een natuurlijke manier bestrijden, behoort ook tot de mogelijkheden. In een kas geeft dit goede resultaten, in open tuin is dit minder effectief.

  • Roofmijten
  • Orius roofwantsen
  • Anthocoris roofwantsen
  • Galgmug Therodiplosis persicae
  • Kever Stethorus punctillium

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin