tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Gazononderhoud

Je gazon bekalken - pH waarde van je gazongrond meten

De meesten onder ons bemesten jaarlijks hun gazon, maaien wekelijks het gras en verticuteren indien nodig. Maar het gazon bekalken, wordt regelmatig vergeten. Bekalken voorkomt echter een te lage pH waarde ( te hoge zuurtegraad ) van je gazongrond...

Zuurtegraad van de grond
De zuurtegraad van de grond verhoogt van nature uit door het indringen van zure regen, groei van levende bestanddelen en vertering van afgestorven plantenresten.

Deze zuurtegraad wordt uitgedrukt in pH-waarde. Hoe bekomen we een pH-waarde? Wel, hoe meer H+-ionen, hoe zuurder iets is, en des te lager de pH-waarde. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Alles wat onder de 7 ligt, noemt men een zuur. Alles wat boven de 7 is, is dan weer een base. Om je een idee te geven:

  • Maagzuur en citroensap hebben een pH waarde van 2
  • Ovenreiniger heeft een pH waarde van 12

Voor je gazon is een zuurtegraad tussen de 6 en 7 pH normaal. Let er wel op dat niet elke grond dezelfde zuurtegraad nodig heeft. Hoe zwaarder de grond ( lees minder vruchtbaar ), hoe hoger de pH-waarde dient te zijn.

Zandgrond: 5.7 - 6.3 pH
Leemgrond: 7 - 7.6 pH
Kleigrond: 7.5 - 8 pH 

PH-waarde meten van je gazon
Er zijn toestellen en testkits op de markt waarmee je zelf vlot de pH-waarde van je grond kan meten. Dit kan via elektrochemische reacties ( kaliumchloride ) of via water. De test via kaliumchloride is het betrouwbaarst omdat daar de ionen die gebonden zijn aan de klei- en humusdeeltjes ook in rekening gebracht worden. Reken voor een meettoestel of testkit ongeveer 25 Euro.

Een gemakkelijkere methode die je kan hanteren is gewoon naar je tuincentrum gaan met een 0,5 kg grond ( neem enkele stalen op verschillende plaatsen en verschillende dieptes tussen 0 en 25cm en meng deze grondig samen ). Het tuincentrum zal je monster opsturen naar een labo en deze geven je na een week het resultaat van het grondonderzoek.

Reken voor dit grondonderzoek in een labo een kost van minimum 50€. Een onderzoekskost van 100€ komt ook voor maar bij dit onderzoek moet je er vanuit gaan dat het humusgehalte en de aanwezigheid van verschillende voedingselementen in de grond ook onderzocht wordt.

Als extra krijg je bij je tuincentrum zeker advies over het verbeteren van de bodemtoestand van je gazon.

Wanneer je gazon bekalken?
De beste periode om je gazon te bekalken is in het najaar vooraleer de vorst toeslaat. Dit geeft de kalk de tijd om in te werken in de grond. Ook in het voorjaar kan je de grond verrijken met kalk maar doe dit zeker voor de temperaturen beginnen te stijgen. Laten we zeggen dat maart de laatste maand is waarin je de grond mag bekalken. Heb je een héél zanderige grond of is er veel mosvorming, dan mag je zelfs twee maal bekalken per jaar.

Hoeveel kalk dien je te gebruiken?
De precieze dosering staat sowieso vermeld op de verpakking van de kalk maar normaal heb je 100 gram à 200 gram nodig per m².
Is het een onderhoudsbekalking en is de bodemtoestand normaal, dan is 100 gram voldoende.

Je gazon bemesten na bekalken
Heb je het gazon net bekalkt, laat dan minstens 3 volle weken tussen alvorens je gazon te bemesten.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin