tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Gazononderhoud

Verticuteer je gazon en bekom een piekfijn grastapijt

Als je jaar in jaar uit wil genieten van mooi gras in de tuin, dan moet je het gazon op tijd en stond verticuteren. Je verwijdert dan de bovenste viltlaag van je grasperk waardoor het lucht, water en voedingsstoffen beter opneemt.

Viltlaag op je gazon?
Na verloop van tijd verandert de bovenste laag van je grasperk in een viltlaag. Deze bestaat uit plantaardig materiaal zoals resten gemaaid gras, afgestorven gras, stengels, uitlopers, mos, onkruid, organisch afval, ...

In eerste instantie kan een dunne viltlaag geen schade berokkenen aan je gazon. Meer nog, de viltlaag voorkomt dat er te veel vocht uit de bodem verdampt.

Na een poos zit je echter opgescheept met een te dikke viltlaag die niet alleen het verdampen tegengaat, maar ook het opnemen van water, voedingsstoffen en zuurstof in de bodem bemoeilijkt. Bij zure of erg natte bodems gaat de viltlaag de vertering tegen. Kortom, met een viltlaag van meer dan één centimeter dik, moet je in actie komen, omdat je gras anders verstikt en de ondergrond verdicht. 

Viltlaag verwijderen met verticuteerder
Wil je de dikke viltlaag te lijf gaan, dan moet je je gazon verticuteren en beluchten. Je verwijdert dan de bovenste laag van je grasperk met messen of tanden zodat de grondoppervlakte losgewerkt wordt. Zo kan je de breed groeiende wortels doorsnijden, waardoor de viltlaag uit elkaar valt en mos verwijderd wordt.

Wanneer verticuteren
Verticuteren is een klus die je slechts een of twee keer per jaar uitvoert, in de lente en eind september, als de herfst ingaat.   

Verticuteren, stap voor stap
Hoe ga je te werk met een verticuteerder?

 • Maai eerst je gazon.
 • Nu pas kan je je grasperk verticuteren. Verticuteer baan voor baan en doe hetzelfde nogmaals in de tegenovergestelde richting.
 • Als je de diepte van de messen zelf kan instellen, kies dan voor een diepte van een halve centimeter, zodat je de hoofdwortels van je gras niet beschadigt.
 • Na het verticuteren moet je je gazon harken of er nogmaals met je grasmachine overgaan.
 • Reinig de verticuteerder na gebruik: een manuele of elektrische poets je met een harde borstel. De metalen delen kan je behandelen met een vochtwerende spray. Bij een benzinemotor mag je de onderzijde schoonspuiten met een tuinslang. 

Na afloop zal het gazon er wat sjofel bijliggen, maar het zal al snel met hernieuwde kracht teruggroeien door de nieuwe, jonge scheuten, die garant staan voor een mooi, groen grasperk.

Soorten verticuteerders
Om je gazon te verticuteren heb je gereedschap nodig, een verticuteerder in het bijzonder. Er bestaan verschillende modellen verticuteerders. Bij het ene heb je veel spierkracht nodig, bij het andere neemt het apparaat de fysieke arbeid grotendeels van je over.

 1. Manueel verticuteren met een verticuteerhark
  Een verticuteerhark is een van messen voorziene hark om mee te verticuteren. Als je gebruik maakt van dit hulpmiddel om je grasperk te beluchten, dan wordt van jou wel een krachtinspanning gevraagd. Dan nog is het resultaat slechts matig effectief. Dat maakt dat de verticuteerhark eerder geschikt is voor kleine grasperken.

  Verticuteerharken zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Een hark met verticuteermessen zal je zo'n 12 à 75 euro kosten.

 2. Elektrisch verticuteren met een elektrische verticuteerder
  Een elektrische verticuteerder lijkt wat op een kleine grasmachine, met dat verschil dat hij niet het gras zelf maar de ondergrond ervan bewerkt. Doordat de aandrijving met een elektromotor gebeurt, hoef je zelf niet al te veel inspanningen te leveren; zelfs stevige obstakels kan deze verticuteerder aan.  

  Wat elektrische verticuteerders betreft, is er heel wat keuze. Je kan kiezen tussen exemplaren met één as die volstaan voor kleine of middelgrote gazons, of met twee assen die over meer kracht beschikken om grote gazons onder handen te nemen. De werkdiepte van de messen kan je doorgaans zelf instellen. Reken op 100 à 400 euro voor de aankoop van een elektrische verticuteerder.

  Let goed op als je een elektrische verticuteerder gebruikt! Houd de kabel waarmee de verticuteerder aangedreven wordt, goed in het oog om ongelukken te vermijden. Markeer hem desnoods zodat hij beter opvalt.
 3. Verticuteren met behulp van een benzinemotor
  Een verticuteerder die op benzine werkt, tref je meestal aan bij professionele tuinders. De aankoopprijs (250 à 650 euro) zit daar voor iets tussen. Voor een hobbytuinier is de aankoop van een benzineverticuteerder niet zo interessant, aangezien je hem toch slechts enkele keren per jaar gebruikt.

Wil je toch per se een verticuteerder aanschaffen, dan is de combinatie van een grasmachine en een verticuteerder in één toestel interessant. Al betaal je hier ook wel wat meer voor.

Huur een verticuteerder
Wil je niet meteen een verticuteerder aanschaffen, maar wil je je gazon wel eens beluchten, dan kan je een verticuteerder huren. Daar moet je ongeveer 25 euro voor neertellen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin