tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Gazononderhoud

Een perfect gemaaid gazon

Tuinliefhebbers maken er een erezaak van: een frisgroen, mals gazon dat eruit ziet als een glad biljartlaken en de architectuur van je tuin accentueert. Met de juiste maaimethode kan je de kwaliteit van je gazon al flink verbeteren.

Waarom maaien?
Maaien is onontbeerlijk voor  het bevorderen van de groei  van fijnere grassoorten en de vorming van een dik tapijt. Door vaker te maaien krijg je een mooie gesloten grasmat waarin onkruid en mos geen kans krijgen. Bij lang gras komt er immers minder licht door, waardoor de grasmat dunner wordt.

Wanneer en hoe vaak?
In de regel moet er gemaaid worden tussen maart en oktober. Van zodra het gras sneller begint te groeien moet het vaker worden gemaaid: eenmaal per week in het voorjaar en tweemaal per week in de zomer. De frequentie hangt ook af van de grassoort: een siergazon moet vaker gemaaid worden dan een speelgazon. 

Hoogte
Het geheim bestaat erin niet te laag te maaien, zoniet verslijten de graszoden sneller en zijn ze meer vatbaar voor droogte.Voor je gras is het veel beter om regelmatig telkens alleen de toppen af te maaien, dan eens in de twee weken laag bij de grond te kortwieken.

Stel de messen af op de juiste hoogte. In het voorjaar moet het gras 18 tot 30 mm hoog blijven. ’s Zomers kan je het wat korter maaien, met een minimum van 12 mm. Bij droog weer laat je dan weer liever 25 mm staan.

Patronen
Maai in evenwijdige, rechte banen voor een optimaal effect. Vooral als je maaimachine voorzien is van een rol is dit belangrijk.
Werk bij de volgende maaibeurt loodrecht op de laatste maairichting. Zo blijft het oppervlak van het gazon vlak en houd je onkruid en ongewenste grassoorten beter onder controle.

Maaisel
Onder het maaien kan je het gras verzamelen in een grasopvangbak. Composteer het, vermengd met andere compost.
Heb je geen plaats voor een composthoop in de tuin en wil je voorkomen dat je het maaisel moet wegbrengen, dan kan je best regelmatig maaien. Zo is het afgemaaide gras fijn genoeg om in de zon te drogen en door de wind weggeblazen te worden.
Let wel, als je te veel gras laat liggen gaat het gras eronder dood. Gazons waarvan het gras nooit wordt opgeruimd moeten tweemaal per jaar geverticuteerd worden.

Afkanten
Knip na het maaien de randen bij met een schaar met lange steel, met een speciale graskantenschaar of met een grastrimmer. Rechte grasranden geven een verzorgde indruk en maken het geheel af. Met een graskantsteker kan je de grasranden afsteken, een klusje dat maar een keer per seizoen moet gebeuren.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin