tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Gazon problemen - plagen

Emelten bestrijden in je gazon

Heb je Langpootmuggen zien vliegen in je tuin dan is het opletten geblazen. Emelten zijn namelijk de larven van deze mug en richten een ware ravage aan in je gazon

Langpootmuggen en hun larven: emelten
Overdag houden deze muggen zich schuil in planten of bloemen maar eens het begint te schemeren worden ze actief. Langpootmuggen leven maar enkele dagen om te paren en eten dan ook zo goed als niets. In België en Nederland komen onderstaande soorten het meest voor:

  • koollangpootmug: Deze bijna 3 cm lange mug vliegt tussen april en juni alsook een tweede generatie tussen augustus en oktober. ( vochtige weilanden en tuinen )
  • Weidelangpootmug: Vliegt van augustus tot en met september ( vochtige weilanden en tuinen )
  • Reuzelangppotmug: Vliegen van mei tot en met juni en dit vooral in bossen rond water

Langpootmuggen zijn vlot te onderscheiden van hun soortgenoten, de steekmuggen, door hun zwaardere lijf. Langpootmuggen kunnen ook niet bijten of steken.

Hoe onschuldig de langpootmuggen zelf zijn, hoe verschrikkelijk zijn hun larven. Hun vraatzucht kent geen grenzen en kieskeurig zijn ze zeker niet.

Emelten: Waar komen ze voor en schade aan je gazon
Emelten komen zowel in het voorjaar als in het najaar voor en bij voorkeur op natte bodems. Ze doen zich te goed aan het groen net boven de grond ( de wortelhals ) waar ze zich overdag schuil houden. Velen denken dat emelten ook aan de wortels knabbelen omdat je de schade niet direct aan het blad ziet maar dit is dus niet zo. Ze steken hun kop net boven de grond uit en starten met eten.

Omdat de grasplant volledig doorgevreten wordt, sterft het bovengrondse deel af. Dit geeft bruine plekken in je gazon.

Emelten gaan niet dieper dan 3 cm in de grond en zijn vorstbestendig. Bij regenachtig weer verlaten zijn hun veilige schuilplaats om iets verderop nieuwe voedselbronnen aan te boren.

Om de ellende volledig te maken, trekken de aanwezige emelten ook nog eens mollen en vogels aan.

Hoe herken je een emeltenplaag?
Zoals hierboven aangegeven sterft het gras af met bruine of gele plekken in je gazon als gevolg. Afhankelijk van het aantal aanwezige emelten, zullen het grote al dan niet kleine plekken zijn. In sommige gevallen kan je zelfs een kronkelende lijn zien. Zijn er ook nog kleine oneffenheden of hoopjes te zien dan zijn vogels je voor geweest met het herkennen van de plaag.

Je kan twee dingen doen om echt zeker te zijn:

  1. Leg 's avonds een donkere, zware plastic ( bijvoorbeeld campeerplastic of vijverfolie ) op je gras. Is het al enkele dagen droog, besprenkel je het gras eerst overvloedig. Als je de morgen erna de plastic wegneemt, zie je de emelten liggen op het gras.
  2. Snij enkele aardappels in twee en leg ze met de open zijde op de dorre plekken in je gazon. Tijdens de nacht zullen de emelten in de aardappel kruipen. Naast de engerlingen kan je misschien ook slakken en andere vreters in de aardappel terug vinden.  

Emelten bestrijden
De larven zijn perfect te bestrijden met aaltjes. Je kan ze in de meeste tuincentra kopen in gedroogde vorm en na het mengen met water verspreid je de mengeling over je gazon. Je kan dit best doen na enkele dagen zonder regen omdat de emelten dan iets dichter bij de oppervlakte zitten. Al wacht je natuurlijk geen weken met bestrijden want dan ben je een groot gedeelte van je gazon kwijt.  Eenmaal in de bodem zoeken de nematoden de larven op en dringen binnen in het lijf waar ze een dodelijke bacterie afscheiden. In de dode emelt ontstaat ook een nieuwe generatie aaltjes die zelf op zoek gaan naar nieuwe slachtoffers. De aaltjes kunnen niet lang overleven in de grond zelf dus als er geen prooien meer gevonden worden, sterven de aaltjes ook af.

De aaltjes zijn volledig veilig voor mens, dier en andere fauna en flora. Nematoden komen ook van origine voor in onze bodem.

Kan je een plaag van emelten voorkomen?
Het plaatsen van sterk geurende planten kan de kans op emelten verkleinen. Zeker als je al enkele keren een plaag te verwerken kreeg, is het aanplanten het proberen waard.

Welke planten kan je gebruiken?

  • Citroenkruid
  • Knoflook
  • Papaver
  • Goudsbloem

Ook het kort houden van je gazon in augustus helpt omdat de langpootmuggen de voorkeur geven aan lang gras.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin