tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Gazon problemen - plagen

Wormen in je gazon: engerlingen bestrijden

Ook al hebben we op InfoTalia een apart onderdeel voor plagen en ongedierte. We plaatsen de engerlingen onder onze rubriek 'gazon' omdat deze larven hier echt een ware ravage aanrichten..

Wat zijn engerlingen
De engerling is de maanvormige larve van de bladsprietkever ( Scarabaeidae ). Deze kevers hebben platte, waaiervormige uiteinden aan de tasters. De bekendste soorten bladsprietkevers zijn de meikevers, mestkevers, rozenkevers, juni-kevers en de penseelkevers. De engerling leeft tussen twee en vier jaar ondergronds. Tijdens de eerste maanden voedt de larve zich met afgestorven plantenresten. Tijdens de koudste maanden zal de engerling dieper in de grond kruipen. Eens het weer warmer wordt in de lente komen ze langzaam naar boven om zich te goed te doen aan de graswortels. Een zanderige ondergrond en zachte winters geven een vergrote kans op een plaag van keverlarven.

Hoe herken je de plaag engerlingen?
Vanaf juli begint je gazon droge of vergeelde plekken te vertonen. Als de plaag op zijn ergst is, krijg je zelfs open plekken in je gazon. Ook kan je het gras eenvoudigweg opheffen daar de wortels volledig weggevreten zijn. Als je dit doet, zal je direct de Engerlingen zien liggen.

Natuurlijke vijanden van de engerling: vogels, egels en de mol
Je kan je afvragen of sommige van de natuurlijke oplossingen niet erger zijn dan de engerlingen plaag zelf. Het is bijvoorbeeld niet alles om mollen in je gazon te hebben ook al eten deze de engerlingen met veel plezier op.

Egels in je tuin lokken is een alternatief al zijn ze samen met vogels ( mezen, kraaien en spreeuwen ) nu ook niet zo vriendelijk met je gazon. Ze graaien en ploegen je gazon volledig om naar de larven.

Hoe kan je engerlingen bestrijden?
Het beste dat je kan doen is de engerlingen te lijf gaan met een biologische bestrijding bestaande uit Insectenparasiterende aaltjes ( nematoden ). Deze aaltjes zijn volledig veilig voor mens en dier al dienen we te zeggen dat de aaltjes geen oplossing zijn als het om engerlingen van meikevers of junikevers gaat. De nematoden (Heterorhabditis bacteriophora) strooi je uit tussen half juli en september. Eens de temperatuur onder 12° zakt, sterven de aaltjes.

Naast de bestrijding met parasitaire aaltjes heb je spijtig genoeg niet veel andere alternatieven voor handen. Je gazon zo goed mogelijk onderhouden via bemesten en beluchten en de graswortels zo sterk mogelijk laten worden is de boodschap.

Er zijn insecticiden ( chlorpyrifos ) in de vorm van strooikorrels te koop waar je de engerlingen mee kan bestrijden als ze nog geen jaar oud zijn. De bladsprietkever boort eind juli gaatjes tot 15 cm diep in je gazon om daar dan 10 tot 20 eitjes te leggen. Slechts enkele weken daarna komen de eerste larven reeds uit. Op dat moment zijn ze nog niet echt weerbaar en kan je ze, proberen, bestrijden met de insecticide. Hou er rekening mee dat dit enkel voor toekomstige plagen te voorkomen is en dus niets veranderd aan de huidige toestand van je gazon. Ook zal je de bestrijding meerdere malen moeten hernemen met overvloedig besproeien.

TIP: schakel over naar een insecticide als je reeds meerdere jaren last hebt van engerlingen. 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin