recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Zuivel

Mozzarella, een zachte Italiaanse kaas

Mozzarellakaas is de kaas die traditioneel gebruikt wordt op pizza’s en voor gebakken kaassticks.

Mozarella, een zachte en ongerijpte kaas
Mozzarella is een versnijdbare kaas van gestremde melk die oorspronkelijk uit Italië komt. Mozzarella is een kaas die niet moet rijpen. Ze is het lekkerst als ze enkele uren na het maken gegeten wordt. Wist je dat het eigenlijk niet eens zo moeilijk is om zelf je eigen mozzarella te maken?

De traditionele mozzarella wordt gemaakt van waterbuffelmelk, maar daar betaal je dan wel flink meer voor. Waterbuffelmelk is maar liefst drie keer zo duur als koeienmelk. Waterbuffels vind je slechts in enkele landen waaronder Italië en Bulgarije. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste mozzarella vandaag de dag van koeienmelk gemaakt wordt.

Verse mozzarella
Als je verse mozzarella vergelijkt met gesneden of geraspte mozzarella, dan merk je direct dat er een heel verschil is qua smaak en textuur. Verse mozzarellakaas verkoopt men als balletjes in een pekel-, wei- of wateroplossing. De kaas smaakt zacht, mild en licht zoetzuur met een uitgesproken melksmaak. De textuur is crèmeachtig en veel zachter dan de en masse geproduceerde mozzarella.

Verse mozzarella dien je ook na opening in het bijgeleverde vocht te bewaren. Je moet het dan binnen twee à drie dagen opeten. Koop altijd de meeste verse mozzarella die je in de winkel vindt. Als de kaas ouder wordt, smaakt hij namelijk meer bitter en zuur.

Bewerkte mozzarella
Bewerkte mozzarella die en masse gefabriceerd wordt, is droger en minder smaakvol dan verse mozzarella. Bovendien heeft deze mozzarella eerder een rubberachtige textuur die weinig lijkt op die van zijn verse tegenhanger. Het is eerder een vaste kaas die gemakkelijk smelt, waaroor je hem best gebruikt als sausbindmiddel, bij bakgerechten of voor een gesmolten bovenlaagje.

In de winkel koop je deze variant meestal op voorhand gesneden of geraspt. Als je het strak verpakt, kan je de kaas twee à vier weken in de koelkast bewaren.

Mozzarella in de keuken
Nog enkele last-minutetips over hoe je mozzarella best gebruikt in de keuken:

  • Als een recept verse mozzarella vermeldt, gebruik je ook best verse mozzarella. Anders kan het resultaat tegenvallen.
  • Verse mozzarella smaakt het best op kamertemperatuur. Haal het dus twee uur voor gebruik uit de koelkast.
  • Verse mozzarella kan je niet invriezen, bewerkte mozzarella wel. Vries het wel niet langer dan zes maanden in, want dan zal de kaas kruimelig worden en vocht verliezen bij het ontdooien. Laat de mozzarella langzaamaan ontdooien in de koelkast over een tijdsbestek van een week. Op die manier geef je de kaas om het vocht opnieuw te absorberen voor je het gebruikt.
  • Ontdooide mozzarella gebruik je best alleen in gerechten waarbij het in gesmolten vorm verwerkt wordt.
  • Mozzarella invriezen veroorzaakt doorgaans een scheiding van de vetbolletjes, wat zich kan uiten als een soort olievlekken in gesmolten bereidingen.
  • Mozzarella bevat ongeveer 40 à 45 procent vet, waardoor het heel wat calorieën toevoegt aan je gerecht. In de handel vind je tegenwoordig ook mozzarella met een laag vetgehalte of zelfs zonder vet.
  • Mozzarellakaas met een laag vetgehalte bevat doorgaans meer water. Onthoud dat als je het gebruikt in gesmolten bereidingen.
  • Alle soorten mozzarella moet je voortdurend in de koelkast bewaren tot op het moment van consumptie.
  • Wijnen die goed bij mozzarella passen: Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc...
  • Andere hapjes die lekker zijn bij mozzarella: knapperig brood, geroosterde paprika’s, tomaten, basilicum, knoflook, ham, sardientjes en olijven.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding