recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  taarten bakken

De bakvorm invetten: klassiek, bakpapier of bakspray

Bakvormen heb je in alle vormen, maten en materialen.. Zo heb je siliconen en aluminium bakvormen. Bij de laatste is er ook nog het onderscheid tussen de standaard bakvormen en springvormen. Welke bakvorm je ook kiest, het is belangrijk deze goed in te vetten zodat je taart, eenmaal uit de oven, gemakkelijk weer uit de vorm te halen is. Er zijn verschillende manieren om een bakvorm in te vetten.

De klassieke manier
Neem een klontje bakboter op een vel keukenpapier en wrijf er de hele bakvorm mee in (bodem en zijkanten). Strooi daarna wat bloem in de bakvorm en schud ermee zodat het alle boter bedekt. Hou de vorm ook op zijn zij en draai hem stukje bij beetje zodat de zijkant van de bakvorm ook bebloemd wordt.

Bakpapier
Zet je bakvorm op een voldoende groot stuk bakpapier en teken met een potlood de omtrek over. Knip de vorm uit en leg dit in de bakvorm zodat het de gehele bodem bedekt. Knip ook een lange strook uit het bakpapier en gebruik deze om de zijkant mee te bedekken. Knip deze strook iets hoger als je wil dat de taart boven de rand van de bakvorm kan uitrijzen.  Stort na het bakken de taart op een rooster en trek er voorzichtig het bakpapier van. Wanneer je deze methode gebruikt bij het bakken van een biscuit moet je wel opletten dat het papier goed aan de rand van de bakvorm aansluit. Het gewicht van het biscuitdeeg is immers te licht om het bakpapier zelf goed te duwen, wat kan resulteren in minder effen randen bij je biscuit. Bij een cake heb je dit probleem minder omdat het deeg hier wat zwaarder weegt.

Bakspray
Een aanrader is de bakspray van dokter Oetker. Spuit er je hele bakvorm mee in alvorens hem met deeg te vullen. Zeer gemakkelijk en effici´┐Żnt.

Tip: moest je ondanks het invetten toch merken dat je taart vastkleeft  aan de bakvorm, begin er dan niet met een mes in te snijden. Dit maakt krassen en beschadigd de bakvorm. Neem een stukje dun, maar stevig karton (vb van een cornflakes doos) en steek dit tussen de taart en de bakvorm. Ga er de hele vorm mee rond zodat je de vorm van de taart scheidt. .


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding