recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Likeuren

Porto

Port of porto, afgeleid van de stad Porto, is een zoete wijn uit Portugal, met een alcoholgraad die tussen 19 en 22 procent. Om port te kunnen maken zijn, naast de soort druiven, vooral ook het klimaat en de grondsoort van belang. Dat verklaart waarom Port enkel gemaakt kan worden in de Douro vallei in het noorden van Portugal.

De Douro vallei is ingedeeld in verschillende wijngaarden die Quinta's heten. De meeste Ports (met uitzondering van de Single Quinta Vintage Port) worden bekomen door een mengeling van ports die van verschillende quinta's afkomstig zijn. Er zijn slechts 26.000 hectaren quinta's die Porto mogen produceren. De wijngaarden zijn terrasvormig aangelegd op de flanken van de vallei. Gebruikte wijndruiven zijn: Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Co, Tinto Rouro, Bastardo, Donzelinho en de Mourisco

Soorten Port of Porto
Naast de basis White Port en de Ruby Port zijn er verschillende andere soorten Port namelijk:

Tawny port
Deze is een mengeling van verschillende oogstjaren en meerdere jaren in vaten gerijpt. Dit rijpen in vaten geeft het zijn zijn typische tawny kleur. 

Aged Tawny
Hier wordt de gemiddeld aantal jaren, dat de port in vaten gerijpt heeft, op de fles vermeld.

Late Bottled Vintage Port
Een mengeling van ports van n jaar die tussen de vier en zes jaar rijpen in houten vaten.

Garrafeira Port
Mengeling van ports van n jaar. Na een korte rijpingsperiode in houten vaten worden ze overgebracht in grote glazen vaten waarin ze gedurende twintig, dertig tot veertig jaar verder rijpen.

Colheita Port
Oogst van n jaar en minstens zeven jaar in een houten vat gerijpt. Hij is tawny van kleur en op de etiket van de fles wordt het oogstjaar en het aantal jaren gerijpt in vaten vermeld.

De Crusted Port
Bestaat uit een mengeling van Ports van verschillende jaren die drie vier jaar in vaten gerijpt hebben en die ongefilterd gebotteld worden waardoor er zich een bezinksel, de zogenaamde crust vormt. De Port moet gedecanteerd worden om geconsumeerd te worden.

De Vintage Port
Dit kwaliteitslabel wordt gegeven door het IVP (Instituto do Vinho do Porto) voor het jaar dat de port een uitstekende kwaliteit heeft. Deze kwaliteit kan slechts bekomen worden wanneer het klimaat uitzonderlijk gunstig geweest is voor de druiven. Meestal geld dit label voor alle ports daar het weer voor heel de streek de zelfde is. Deze ports kunnen tot 40 jaar bewaard worden.

Single Quinta Vintage Port
Dit is een Vintage Port dat van n enkele wijngaard afkomstig is. De wijngaard vanwaar hij afkomstig is moet op de fles vermeld staan. Deze Single Quinta Vintage Ports kunnen in jaren voorkomen die niet als vintage jaren gezien worden. Wanneer een producent denkt dat zijn quinta een port van uitzonderlijke kwaliteit is kan hij deze voorleggen aan het IVP (=Instituto do Vinho do Porto) dat dan al dan niet het vintage label zal toekennen.

Links naar gekende quinta's
http://www.porto-barros.pt
http://www.calem.pt
http://www.cockburns-usa.com/
http://www.kopke.nl/
http://www.ramospinto.pt/
http://www.sandeman.com/
http://www.fonseca.pt/


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding