recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Kooktips

Hoe snij je een ui zonder te tranen?

Uien zijn in onze keuken een veel gebruikte groente dankzij haar unieke smaak. Uiteraard dienen deze groenten eerst schoongemaakt te worden. Na het schoonmaken en verwijderen van de buitenste schil, dient de ui versneden te worden. Bij het versnijden komen er bijna altijd traantjes bij te pas. Wij geven een aantal tips hoe je dit kan voorkomen.

Waarom tranen we bij het versnijden van de ui ?
Bij het versnijden van de ui, komt er een stof vrij die zwavel bevat. Indien deze stof in contact komt met water ( onze ogen) ontstaat er zwavelzuur. Door dit zuur, geraken onze ogen geïrriteerd en worden ze vochtig.

Genetisch gemodificeerde uien voorkomen tranen
Een Japans team onder leiding van Shinsuke Imai van the House of Food Corporation, heeft het enzym gelokaliseerd dat het stofje propanthial S-oxide produceert, welke ervoor zorgt dat onze ogen beginnen te tranen bij het versnijden van uien. Dankzij deze ontdekking is het perfect mogelijk om een ui op de markt te brengen welke geen tranen veroorzaakt en niet moet inboeten qua smaak. Er zijn momenteel dergelijke uien in de handel te verkrijgen. Doch zijn gerenommeerde koks sceptisch t.o.v. gemodificeerde uien. Ze beweren dat de traditionele ui gewoon niet vervangbaar is in de keuken en dat het tranen er nu éénmaal bijhoort.

Enkele tips tegen het tranen van de ogen

  • Gebruik steeds een zeer scherp mes: dankzij zo'n scherp mes worden de celletjes van de ui namelijk gesneden in plaats van "gekraakt" en komen de traanveroorzakende sappen eenvoudig niet vrij;
  • Hou je mes tijdens het snijden tussendoor onder de kraan: de vrijgekomen zwavel zal eerst reageren met het water van de kraan en niet met je ogen;
  • Snij de uien onder de dampkap: de zwavel wordt sneller afgevoerd;
  • Gebruik een keukenrobot om de uien fijn te snijden;
  • Snij de uien in een doorzichtige plasticzak
  • Steek een kaars aan in de buurt waar je de ui snijdt, de vlam absorbeert de zwavel.

Tot slot kunnen we melden dat tussen de uiensoorten verschillende hoeveelheiden vrijkomende zwavelzuurachtige verbindingen voorkomen. Indien je het tranen wenst te verminderen, kan je een ui kiezen welke minder de zwavelzuurachtige stof vrijgeeft, zonder de echte smaak van uien te neutraliseren !


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding