recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Kooktips

Troebele ijsblokjes! Hoe komt dat?

Als je op een terrasje een frisdrank krijgt met ijs dan zijn die ijsblokjes steeds doorzichtig, maar als je thuis ijsblokjes uit de diepvriezer haalt is dat niet het geval. Wij gingen even na hoe dat komt.

Eerst en vooral kunnen wij je gerust stellen: het ligt niet aan de kwaliteit van je leidingwater want mocht je water uit flessen gebruiken heb je net hetzelfde voor.

Het troebele in de ijsblokjes thuis komt voor door de manier van invriezen. Als je water in de diepvriezer plaatst, wordt het water van buiten naar binnen ijs wat er dus voor zorgt dat je een schil van ijs krijgt die zich rond het overige water plaatst. Omdat water de eigenschap heeft om uit te zetten als het bevriest treden binnen het ijsblokje spanningen op die zo hevig wordt dat de buitenste schil barst. Door dit barsten krijg je troebele ijsblokjes.

Hoe ze het in restaurants of cafés gedaan krijgen om glasheldere ijsblokjes te hebben, is omdat die ijsblokjes met een speciaal voor ijsblokjes ontworpen machine gemaakt worden. Die ijsblokjesmachine werkt via een staaf die in water gedompeld wordt. Op de staaf vormt zich een ijsblokje. Deze methode zorgt er in feite voor dat het ijsblokje van binnenuit gemaakt wordt en dus zo interne spanningen vermeden worden. Dat verklaart ook waarom de ijsblokjes in de horeca een holte hebben.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding