recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Kooktips

Zelf ijs maken

Roomijs kan je kant-en-klaar in de winkel kopen, maar vers, huisgemaakt ijs smaakt nog lekkerder. InfoTalia schotelt je een basisrecept voor met vanillesmaak, waar je naar hartenlust mee kan experimenteren.

Wat heb je nodig?

 

Voor 4 porties:

 

         4 dl volle melk

         2 verse vanillestokjes

         4 eidooiers

         125 g suiker

         2,5 dl slagroom

 

Hoe begin je er aan?

 

Wie lekker ijs wil maken, schaft zich best een ijsmachine aan. Het is geen noodzaak, maar indien je van plan bent regelmatig ijs te maken, is het een uitstekende aanwinst. Er bestaan zowel goedkopere als hele dure machines. Lees telkens aandachtig de gebruiksaanwijzing voor je de machine hanteert. Vaak bestaan er verschillende standen naargelang het soort ijs dat je wilt maken. Bovendien vind je in de handleiding soms enkele basisrecepten terug.

 

Bereidingswijze

 

Snijd de vanillestokjes overlangs open en schraap de zaadjes er voorzichtig uit. Warm de melk op met daarin de vanillestokjes en -zaadjes. Zorg ervoor dat de melk net niet kookt. Haal vervolgens de vanillestokjes uit de melk, de zaadjes mogen erin blijven.

 

Meng de eidooiers en de suiker tot een homogene massa. Voeg er beetje bij beetje de warme melk aan toe terwijl je goed roert.

 

Verwarm dit mengsel in een steelpannetje op een zacht vuurtje. Blijf roeren tot het geheel gebonden is. Vul de pompbak met koud water en plaats er het pannetje in zodat het mengsel snel afkoelt. Meng er vervolgens de slagroom bij.

 

Giet het geheel uiteindelijk in de ijsmachine. Laat het een halfuurtje draaien tot je romig vanille-ijs bekomt. Bewaar het ijs vervolgens in het vriesvak. Wie geen ijsmachine heeft, plaatst het mengsel een achttal uur in de diepvriezer. Roer tijdens het invriezen meermaals door het ijs.

 

Hoe variŽren?

 

Je kan chocolade-ijs maken door de vanillestokjes te vervangen door 150 g chocolade. Voor aardbeienijs gebruik je 200 g gemixte aardbeien, voor bananenijs 200 g gemixte bananen,... Je kan ook met allerlei bloemenessences werken om bijvoorbeeld lavendelijs te maken of ijs met de geur van rozen. Voor yoghurtijs vervang je de melk dan weer door (fruit)yoghurt.

 

Tip voor de kids: wie eetbare kleurstoffen toevoegt, kan ijs maken in alle mogelijke kleuren!


Klik hier voor nog meer ijsrecepten.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding