Veilig aansteken
Plaats de barbecue op een koele, beschutte plaats. Vul de bodem van de vuurkorf met aluminiumfolie waarop je zand strooit. Als er dan vet in de vuurkorf valt, zal het zand dat absorberen en zo opvlammen voorkomen.
Een half uur voor het bakken, mag je de barbecue aanmaken. Gebruik papier en brandhout om hem aan te steken. Houd het bij reukloze aanmaakblokjes, geen brandspiritus of benzine! Laat de houtskool rusten tot hij bedekt is met grijswitte as. Dan kan je beginnen.
Gebruik een vuurvaste handschoen en een brandbestendige schort.
Voldoende warm?
Om de temperatuur van de barbecue te bepalen, houd je je hand zo’n vijftien centimeter van de grill. Houd je dit slechts twee à drie seconden vol? Dan is de temperatuur hoog genoeg om kleine worstjes, brochettes en dergelijke te grillen. Kan je je hand vier à vijf seconden boven de hete barbecue houden? Leg er dan grotere stukken op zoals spareribs en karbonades die langer moeten garen. Kan je ten slotte je hand langer dan vijf seconden boven de barbecue houden? Dan moet je nog even geduld hebben, want de barbecue is nog niet warm genoeg.
Braadtijden
Draai het voedsel voortdurend om voor een gelijkmatig bakproces. De braadtijden hangen van veel factoren af. Wil je zeker zijn dat je stuk vlees gaar is? Snijd het dan even aan.
In het algemeen kan je stellen:
· Varkensvlees en gevogelte moeten eerst een mooi korstje krijgen waarna je het vlees een twintigtal minuten laat bakken.
· Rundvlees moet ook eerst een korstje krijgen, waarna je het nog zes (saignant), tien (à point) of vijftien (bien cuit) minuten laat grillen.
Handige hulpmiddelen
Dit materiaal heb je best bij de hand:
· Kwast – om vlees mee te marineren.
· Tang – om rauw vlees op de barbecue te leggen. Gebruik deze niet voor bereid voedsel, zo sluit je voedselvergiftigingen uit.
· Gereedschap met lange stelen – om brandwonden te voorkomen als je het voedsel omdraait.
· Puntig mes – om te testen of het voedsel gaar is.
· Roosterklemmen – om grote stukken vlees of vis om te draaien. Voor gebruik smeer je deze in met olie.
· Groot barbecuerooster – om kleine hapjes samen om te draaien.
Alternatieve gerechten
Naast de traditionele worstjes, burgers en brochettes kan je ook dit eens uitproberen op de barbecue:
· Visbrochettes of vispapillotten met zalm, tonijn, garnalen, zeevruchten, witte vis, enzovoort.
· Groentebrochettes met paprika, kerstomaten, ui, courgette, aardappeltjes, enzovoort.
· Vegetarische worstjes, burgers of brochettes met afwisselend groenteballetjes, stukjes worst, enzovoort.
· Dessertbrochettes met stukjes banaan en ananas.
· Lookbrood.
Nog lekkerder wordt alles, als je het voedsel op voorhand marineert. Dep het wel droog voor je het op de rooster legt.
Reinigen
Na het bakken veeg je de rooster best af met een speciale borstel voor inox. Deze zijn niet veel duurder in aankoop dan een gewone stalen borstel, maar zorgen er wel voor dat je rooster langer meegaat. Ook aangebakken resten kan je hiermee na een tijdje nog wegborstelen, al gaat dat makkelijker als de rooster warm is. Wrijf ten slotte de rooster in met een halve citroen.
Een vel aluminiumfolie op de rooster van de barbecue bespaart je heel wat schrobwerk.
Veiligheid
Lees hier alles over veilig barbecueën!