recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Kooktips

Hoe maak je de beste pasta klaar ?

Pasta, met meer dan zevenhonderd soorten, is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar hoe maak je nu de beste pasta klaar ? Welke basisregels moet je volgen om een heerlijk pastarecept op te dienen ?

Pasta, keuze uit meer dan zevenhonderd soorten
Pasta wil zeggen “deeg” in het Italiaans. Pasta bestaat uit een mengsel van gemalen graan (tarwemeel – griesmeel)  en water. Pasta wordt vers of gedroogd bereid. Pasta bestaat in meer dan zevenhonderd soorten. De naam en vorm van de pasta hangt af van de plaats van herkomst, traditie en fabrikant van de deeg. Pasta kan lang zijn, kort, hol of massief. Dankzij de diversiteit van de pastasoorten, is pasta niet meer weg te denken uit de keuken. Ook het gemak en geringe tijd van klaarmaken past ideaal in onze manier van leven en eten.

De bekendste soorten
De meest gekende soorten pasta zijn:

  • Spaghetti – Dunne strengen – Afkomstig uit Napels
  • Tagliatelle – Is een pasta in de vorm van een lang lint met een dikte van +/- 8 mm – is ook verkrijgbaar in de vorm van nestjes zoals eiernoedels
  • Tortellini – Is een gevulde pastasoort
  • Penne – Zijn korte maar rechte macaroni – De rand is meestal schuin afgesneden
  • Macaroni – Is de algemene naam voor een groot aanbod van korte, holle en dikke pasta’s
  • Ravioli – Is een kleine pastasoort in de vorm van een klein kussentje – Bevat een vulling
  • Lasagne – Zijn lange, platte en brede stroken pastadeeg
  • Farfalle - is pasta in strikjesvorm

Elke soort pasta heeft zijn eigen manier van klaarmaken en gaar worden. De dikte van de pasta zal de kookduur grotendeels bepalen. Uiteraard is verse paste veel sneller klaar dan gedroogd bereide pasta. Op elke verpakking staat meestal de tijdsduur vermeld.

De beste manier van klaarmaken
Pasta moet klaargemaakt worden in kokend water. Let er op dat de pan groot genoeg is. Pasta heeft de eigenschap te zwellen bij het gaar worden. Eventueel omroeren gaat ook gemakkelijker in een grote en ruime pan.

Voor elke 250 gram pasta neemt u drie liter water en voegt u er een theelepel zout aan toe. Na het aanbrengen van de pasta in het kokend water, brengt u het water weer aan de kook.

Roer af en toe de pasta. Doe dit om de twee minuten. Dit voorkomt het aaneenkleven van de deegwaren. Een paar druppels olijfolie zorgen ervoor dat de pasta niet aaneen kleeft. U kunt ook de bereidingsvoorschriften als leidraad gebruiken.

Pasta is het lekkerste als hij “al dente” klaargemaakt is. De pasta is dan niet honderd procent gaar en is niet te zacht gekookt. De pasta is “al dente” of beetgaar, waardoor je op de pasta lichtjes moet kauwen tijdens het eten.

Na het koken haal je pan van het vuur en plaats je de pasta in een groot vergiet. Laat je het overtollige water goed uitlekken. U kunt een kop kokend water over de pasta gieten om het overtollige water beter te laten weglopen. De pasta wordt het best gescheiden met een pastavork. Laat de pasta vervolgens goed uitlekken.

Als de pasta voldoende is uitgelekt en handwarm is, kunt u de pasta vermengen met twee eetlepels olijfolie. Vermeng de pasta met een bijpassende saus. De beste sauzen zijn sauzen die blijven kleven aan de om de vork gewikkelde pasta.

Smakelijk.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding