recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Kooktips

Heb jij de kookboeken van Jeroen Meus al ontdekt?

Jeroen Meus is Vlaanderens Jamie Oliver, zegt men wel eens. Deze jonge snaak verrast menig tv-kijker met de creatieve en verrassende smaakcombinaties uit zijn fusionkeuken. Wij trokken naar de boekhandel op zoek naar Meus’ kookboeken.

Tv-kok Jeroen Meus

Vlaanderen kent Jeroen Meus van zijn tv-programma’s. Zelfs in Nederland is hij geen onbekende.

 

Ook al is deze twintiger nog een jonge kerel, toch heeft hij al heel wat ervaring opgedaan in de keukens van bekende chefs in binnen- en buitenland. Tijdens zijn opleiding aan de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde komt hij al in contact met beroemdheden. Zo bereidt Jeroen Meus in een sterrenrestaurant aan de Côte d’Azur de maaltijden van sterren als Brigitte Bardot, Rod Stewart en Bruce Willis.

 

Op 21-jarige leeftijd volgt hij zijn vorige baas van het Leuvense restaurant Le Fil op die hem de voorgaande jaren in de geheimen van de fusionkeuken heeft ingewijd. Als chefkok ontwikkelt Meus zijn eigen stijl: zijn gerechten blinken uit door de verrassende smaakcombinaties, speciale ingrediënten en fusiontoetsen.

 

Zijn debuut als tv-kok maakt Meus bij het praatprogramma Aan tafel op TV1. Twee zomers lang verraste hij de kijker met smakelijke gerechten, naast onder meer de Zweedse kok Christer Elfving en Marokkaanse kok Mo, ook al bekend van op tv. Jeroen heeft de smaak als kok in de media te pakken en duikt op in Vitaya’s De snelle hap, in Radio Donna’s Vrouwentongen en in magazines als Feeling en Smaak. 

 

Elke jonge kok droomt van een eigen restaurant zou je denken, maar Jeroen niet. Wel richt hij zijn eigen bedrijf op: Taste Jeroen Meus. Op de kalender staan workshops, kookdemonstraties, bij mensen aan huis koken... en een eigen kookboek. Taste Jeroen is goed voor een verkoop van 6000 exemplaren.

 

De tv-aanbiedingen blijven ondertussen toestromen. Met het programma 'Wie komt er eten?' maakt Meus de overstap naar VTM. Het klikt tussen zender en kok, wat resulteert in een hechtere samenwerking op lange termijn met het dagelijkse kookprogramma Met Meus en Vork. Het beste uit de twee seizoenen verschijnt in boekvorm onder de gelijknamige titel 'Met Meus en Vork'. Er worden maar liefst 25 000 exemplaren van verkocht.

 

De laatste jaren duikt Jeroen Meus op op Radio Donna, naast Evy Gruyaert en David van Ooteghem. Ook op tv is hij terug van even weggeweest met zijn wekelijkse rubriek in het populaire programma De laatste show. Bovendien opende hij uiteindelijk toch een eigen restaurant in Leuven, Luzine.

 

Taste Jeroen

In augustus 2004 verschijnt Jeroen Meus’ eerste kookboek in samenwerking met het magazine Feeling. De ondertitel luidt: 10 smaken, 40 gerechten. Meus presenteert telkens vier recepten bij tien verschillende smaken: pittig, gekruid, vol, zoetzuur, bitter, aards, zoet, gerookt, zuur en zilt. Dat levert verrassende en gedurfde recepten op waarin kok Jeroen origineel en creatief uit de hoek komt. Als hobbykok kan je zo aan de slag met de recepten, al vragen sommige gerechten wel erg veel ingrediënten. Hoe de gerechten moeten ogen, tonen de mooie paginagrote foto’s. Hier en daar vind je ook wat actiefoto’s van Jeroen Meus, waardoor je direct de link legt met collega-kok Jamie Oliver.

 

Wat dacht je van deze gerechten?

  • Sushi van ricotta en kreeft met inktvis-aïoli
  • Roulade van eend met zoetzure salade van ramanas en munt
  • Tompoes van aardbei en rabarber met yoghurtdressing

Informatie: Jeroen Meus, Taste Jeroen, uitgeverij Van Halewyck, 144 pagina’s, ISBN 90-5617-577-7, €20

 

Met Meus en Vork

Een jaar later verschijnt het kookboek 'Met Meus en Vork', getiteld naar het gelijknamige tv-programma op VTM. Op het eerste zicht lijkt het een klassiek kookboek. De indeling doet vrij traditioneel aan: startend met soepen en slaatjes, gaat onze tv-kok over naar vis-, vlees- en vegetarische hoofdgerechten om af te sluiten met desserts. Zelfs de gerechtenlijst lijkt op het eerste zicht conventioneel te zijn, maar bij nader inzien is niets minder waar. De klassieke gerechten die aan de oorsprong liggen van de recepten, worden steevast heruitgevonden door Meus: hij speelt met combinaties van ingrediënten en voegt er zijn eigen smaaktoetsen aan toe. Toch blijven het eenvoudige recepten die iedereen in zijn eigen keuken kan uittesten. Ook aan de presentatie van de gerechten schenkt Meus veel aandacht. Mooie foto’s van de gerechten mochten in zijn boek dan ook niet ontbreken.

 

Wat dacht je van de volgende gerechten?

  • Tomatensoep met kip, olijven, kappertjes en basilicum
  • Roggesandwich met tzatziki en gerookte zalm
  • Siciliaanse Panzanella
  • Tartaar van gerookte paling met radijs in’t groen
  • Sinaasappelsoufflé...

Informatie: Jeroen Meus, Met Meus en Vork, uitgeverij Van Halewyck, 173 pagina’s, ISBN 90-5617-658-7, €20

 

Plat Préféré

Het jongste programma van Meus is Plat Préféré waar hij op zoek gaat naar het favoriete gerecht van bekende mensen. Het is vaak niet alleen een culinaire, maar ook een historische en geografische ontdekkingstocht.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding