recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Kooktips

Stomen als kooktechniek

Velen delen het voornemen om gezonder en evenwichtiger te eten. Niet alleen de ingrediŽnten spelen daarbij een rol, ook de bereidingswijze beÔnvloedt de voedingswaarde van maaltijden. Stomen blijkt onder meer een gezonde kooktechniek te zijn.

Stomen is koken met stoom
Als je voedsel stoomt, dan maak je het gaar met behulp van stoom. Je hebt daar geen vetstoffen of water bij nodig. Door dat laatste voorkom je dat voedingsstoffen samen met het kookwater in de afvoerbuis verdwijnen.  

IngrediŽnten om te stomen
Je kan haast alle ingrediŽnten stomen. In ons werelddeel worden vooral groenten bereid met stoom, schuiven we op naar het Oosten dan zien we dat in de Aziatische keuken zelfs hele maaltijden gestoomd worden. 

Kooktips:

 • Rijst is een ideaal voedingsmiddel om te stomen. Hij krijgt dan een veel luchtigere structuur dan wanneer je de rijst in water kookt.
 • Op het vlak van groenten zijn er geen beperkingen: je kan alle soorten gemakkelijk bereiden met stomen.
 • Mocht je aardappelen niet meteen verbinden met groenten, ook dit voedingsmiddel kan je stomen in plaats van koken.
 • Vis kan je eveneens zonder problemen stomen, meer nog de textuur blijft beter behouden dan wanneer je de vis pocheert of bakt.
 • Zelfs eieren kan je stomen. Reken tien minuten voor een hardgekookt eitje.
 • Daarnaast zijn er heel wat Aziatische hapjes die je kan bereiden met stoom zoals dimsums.  

Voordelen van stoomkoken
Een bereidingswijze als stomen biedt heel wat voordelen. Wij overlopen ze even met jou:

 • Stomen is gemakkelijk

  Als je je voeding met een stoomoven, -koker of Ėmandje bereidt, kan je meerdere gerechten tegelijkertijd stomen. Je werkt als het ware met verschillende niveaus die je opeenstapelt. In ťťn klap kan je dan zowel een stukje vis, rijst als een groentemengeling gaarstomen. Je hoeft je geen zorgen te maken over het vermengen van geuren en smaken, mochten de gerechten sterk uiteen lopen.

 • Stomen is relatief gezond

  We beweren niet dat stomen in alle gevallen de gezondste bereidingswijze is. Soms blijkt de eenvoudige microgolfoven het nog beter te doen. Toch kan je stellen dat stomen relatief gezond. Je hoeft immers geen vetstoffen toe te voegen zoals bij koken of bakken wel het geval is. Bovendien komen de gerechten niet in aanraking met water waardoor er een geen overdracht is van vitaminen en mineralen, al blijven er voedingsstoffen verloren gaan bij het opwarmen, zij het minder dan bij de meer traditionele bereidingswijzen.

Nadelen van stoomkoken
Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn, stomen kent ook nadelen.

 • Stomen is tijdrovender

Ook al heb je er minder omkijken naar, toch neemt stomen meer tijd in beslag dan de klassieke bereidingswijzen zoals koken of verwarmen in de microgolfoven.

 • Stomen levert een andere smaak op

Smaken verschillen, daarover gaan we niet discussiŽren. De ene vindt gestoomde groenten lekkerder, de andere geeft de voorkeur aan gekookte of gebakken groente. Feit is dat gestoomde groenten anders smaken dan gekookte of gebakken groenten. Kinderen en moeilijke eters hebben daar wel eens problemen mee.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding