recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Koken op een feestje of voor veel gasten

Geschenken ontvangen als gastheer

Gasten die je uitnodigt voor een etentje of feestje, bedanken je vaak met een geschenk: een boeket bloemen, een fles wijn, pralines, enzovoort. Moet je die fles al meteen ontkurken en al je gasten een lekkere praline presenteren? Wij leren je hoe je als gastheer geschenken ontvangt volgens de beleefdheidsregels.

Welgemeende dank je

Bedank de gast hartelijk voor het geschenk! Bevestig de woorden ook met je lichaamstaal. Een brede glimlach zegt immers meer dan honderd woorden.

 Als je een geschenk niet mooi (of lekker) vindt, mag je je teleurstelling niet laten merken. Je hoeft daarom niet te liegen. Bedank je gast ook in dit geval hartelijk. Laat duidelijk merken dat je zijn attentie waardeert. Trouwens, een geschenkje dat je niet leuk vindt, kan je later nog altijd ruilen of aan iemand anders geven.

 

Boeket

Als gastvrouw mag je je gerust verwachten aan een boeket bloemen. Daarom zet je best op voorhand al een vaas klaar. Vermoed je dat het niet bij n boeketje zal blijven? Dan kan je nog wat extra vazen bovenhalen of bij gebrek daaraan enkele emmers. Bloemen kan je immers niet zo maar ergens neerleggen.

 

Beleefdheidshalve plaats je bloemen direct zorgvuldig in een vaas. Nog beter: zet de vaas meteen op een opvallende plek in de kamer.

 

Heb je bij een druk feest geen tijd om de bloemen mooi te presenteren in een vaas? Kom er dan later tijdens een gesprek op terug: vertel iets over de bloemen of over het plekje dat je alvast hebt uitgekozen voor het boeket. 

 

Wijn

Als een gast je een fles wijn of drank presenteert, hoef je die niet meteen te ontkurken. Je mag er als gastheer later ongestoord van genieten zonder schuldgevoelens. Hetzelfde geldt voor pralines, koekjes, chocolade...

 

Cadeau
Cadeautjes pak je onmiddellijk uit in aanwezigheid van de gever. Cadeautjes onuitgepakt op een stapel leggen om naderhand te openen, is erg onbeleefd. Je gast heeft misschien heel wat tijd besteed aan het uitkiezen ervan. Hij is natuurlijk benieuwd wat jij van het cadeautje vindt.

 

Cadeaubon

Krijg je een cadeaubon? Kijk dan zeker niet onmiddellijk naar het bedrag. Je brengt er niet alleen jezelf mee in verlegenheid, maar ook de gever.

 

Later na omruiling kan je de gever nog een keer bedanken en vertellen wat je ermee gekocht hebt.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding