recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Koken op een feestje of voor veel gasten

Eten voor elk type eter

Kerst- en nieuwjaarsdiners brengen vaak een dosis stress met zich mee. Er lopen zaken mis en het is net alsof de tijd dubbel zo snel gaat. Een goede voorbereiding kan je een hele hoop ellende besparen. Een belangrijk deel van die voorbereiding is het kennen van je gasten. Staan ze open voor iets speciaals of exotisch? Zijn het veelvraten, kleine eters, vegetariŽrs of vleesliefhebbers? En wat doe je met de kinderen?

Veelvraten
Veelvraten houden van een volle tafel met veel gangen, zwaar eten, voldoende sausjes en uitgebreide nagerechten. Je zal wat meer werk hebben in de keuken om het menu voor stevige eters klaar te maken. Hou daar rekening mee in de planning. Ga voor een aperitief met voldoende borrelhapjes, vleesgerechten met saus op roombasis, wildgerechten, met kaas overgoten ovenschotels, wintergroenten, calorierijke desserts en een kaasschotel als afsluiter. De gangen mogen snel op elkaar komen, maar dat hoeft niet per se. Tafelen op Kerst en Nieuw moet een feest blijven en je continu afbeulen in de keuken is helemaal niet de bedoeling.

Kleine eters
Kleine eters houden van kleine porties die niet te zwaar op de maag liggen. Je vermijd dus beter een zesgangenmenu. Begin rustig met een klein aperitiefje om de maag op te warmen. Voor het voorgerecht en hoofdgerecht kan je een vis, gevogelte (kalkoen), salades en licht verteerbare groenten kiezen. Sorbetijs tussen de gangen door gunt de maag een pauze en is lekker verfrissend. Te veel saus, rood vlees en gefrituurde voeding vermijd je best. Een dessert kan altijd, maar ga niet voor een romige chocoladetaart of een coupe banana split. Vers fruit of een vruchtentaart zijn veel lichter en een heerlijk zoete afsluiter van je diner.

VegetariŽrs
VegetariŽrs hoeven niet in de kou te staan tijdens de eindejaarsdiners. Vegetarische gerechten werden lange tijd ten onrechte als saai en smaakloos opgevat. Deze tijd is zeker en vast verstreken. Je zal versteld staan op hoeveel verschillende manier vegetarisch kan gekookt worden. Het grote aanbod vegetarische kookboeken geven je de ideeŽn en de supermarkten of speciaalzaken verschaffen de ingrediŽnten.
Tip: Verras ook de vleeseters eens met een vegetarisch menu. Zo hoef je maar ťťn menu klaar te maken. Je zal zien dat ook vleeseters van vegetarisch kunnen genieten.

Experimenteer
Kerstmis en Nieuwjaar staan stijf van tradities. Daar is in principe niets mis mee, maar waarom ga je niet eens de gewaagde tour op?
Verras je gasten met een Oosters, Mediterraans getint, of vegetarisch menu. Kookboeken, websites of vrienden met buitenlandse roots kunnen je een hele hoop ideetjes geven.
Ook hier kan je enkele gerechtjes terugvinden.

Voor de kleintjes
Kerstmis en Nieuwjaar vieren met de allerkleinsten kan vermoeiend zijn, maar met de juiste aanpak kan het net heel leuk worden. Denk er eerst en vooral aan dat je kleine etertjes ook plezier moeten beleven tijdens de feestdagen. Ze eten ook graag lekkere dingen en ze vinden het heerlijk om betrokken te worden bij de voorbereiding.

Voorbereiding: bij de voorbereiding van de maaltijd zal uw kind heel graag helpen. Laat hem of haar kiezen wat de kinderen te eten krijgen. Deze kindermaaltijd zal normaal geen tonnen werk kosten. Wild met een veenbessensausje en gratin dauphinois hoeft namelijk niet voor kinderen. Een simpele macaroni met kaas en ham of een zelf belegde pizza en een lekker zoet toetje zullen ze met veel meer plezier verorberen. Daarbij helpen ze ook graag een handje in de keuken. Hou er rekening mee dat alles wat trager gaat, dan wanneer je het zelf zou doen. Wind je hier niet in op, begin gewoon iets vroeger met de voorbereiding. Je zal zien dat zowel jij als je kind(eren) er enorm veel plezier aan zullen beleven.

Tijdens het eten: je kan kiezen, ofwel zitten de kinderen samen met de volwassenen aan tafel, ofwel voorzie je een kleine feesttafel voor de kinderen. Hou wel een oogje in het zeil en ga af en toe eens kijken. De allerkleinsten geef je beter eten voordat jullie aan tafel gaan. Wanneer ze naar bed zijn, kan het feestmaal beginnen.

Te divers?
Hebben je gasten te veel uiteenlopende wensen, dan kan je toch iedereen tevreden houden met een buffet waarbij je van alles een beetje maakt. Iedereen kan op deze manier naar hartelust en naar eigen smaak combineren. Dat vergt wel een extra inspanning, maar het loont zeker de moeite.

Ben je zelf niet zoín keukenheldin?
Sta je echt niet graag in de keuken of bak je er gewoonweg niets van, dan is er ook voor jou een oplossing! Het gemakkelijkste, maar meestal ook het duurste, is catering. Je plaatst je bestelling en alles wordt volledig klaargemaakt geleverd. Even iets opwarmen in de oven is dan het moeilijkste wat je moet doen. Op deze manier kan je stijlvol en lekker dineren zonder uren achter het fornuis te staan. Ook in je supermarkt, slager, viswinkel of traiteur kan je vele menuís bestellen in de eindejaarsperiode. Kijk, vergelijk en kies. Zo eenvoudig is het. Wees er wel op tijd bij, want de meeste voorgemaakte maaltijden zijn snel de deur uit.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding