recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Koken op een feestje of voor veel gasten

Aan tafel! Eten volgens de etiquette

Thuis ben je gewoon om te starten met eten vanaf het ogenblik dat je je bord gevuld hebt. In gezelschap houd je je echter best aan enkele elementaire etiquetteregels. We maken een onderscheid tussen uit eten op restaurant of bij een gastvrouw en gastheer.

Etiquetteregels op restaurant

Ga je met een gezelschap uit eten in een restaurant? Dan komt het geregeld voor dat de groep niet gelijktijdig bediend wordt. In principe zou een restaurant dat goed georganiseerd is, het opdienen moeten timen zodat wachten op je maaltijd en die van anderen tot het minimum beperkt wordt. Allerlei omstandigheden kunnen er echter voor zorgen dat een groep slechts deels van eten voorzien is: een onervaren of onbekwame staf, een erg druk restaurant, een verkeerd genoteerde bestelling.

 

Normaliter geldt dat heel de groep aan tafel moet zitten en bediend moet zijn, voor je mag beginnen te eten. In een gezelschap van tien personen is dat goed te doen. Vanaf vijftien personen is dat al moeilijker.

 

Als de omstandigheden echter niet optimaal zijn en je eten dreigt koud te worden, dan mag je al eerder beginnen met eten. Voorwaarde is wel dat de personen in jouw onmiddellijke omgeving hun maaltijd al voorgeschoteld kregen. Meestal gebeurt dat spontaan: men kijkt elkaar even aan, men kijkt naar de anderen die nog niet bediend werden en meestal zeggen enkele personen dan wel iets in de aard van ‘we zullen maar beginnen te eten, want anders wordt het koud’.  

 

Etiquetteregels bij gastheer en –vrouw

Anders is het als je uitgenodigd wordt voor een etentje aan huis. Het gezelschap is dan meestal kleiner en de kok achter het fornuis is geen professional, waardoor je geen perfecte timing mag verwachten. Dan gelden de volgende regels.

 

Wanneer mag je beginnen eten? Twee voorwaarden gelden normaal gezien. In de eerste plaats moet iedereen aan tafel zitten en in de tweede plaats moet iedereen bediend zijn of zichzelf bediend hebben.

 

Vooral als de gastvrouw of -heer nog in de keuken staat, is het not done om al eten op te scheppen. Zelfs als de groenten koud dreigen te worden, moet je wachten op de bijhorende vlees- of visbereiding. Je gaat nu eenmaal voor het gezelschap bij bekenden eten, niet vanwege de culinaire hoogstandjes.

 

Vaak geven gastheer of -vrouw een teken wanneer je mag beginnen eten. Gasten appreciëren dat ook omdat ze zo beter weten wat van hen verwacht wordt.

 

Smakelijk eten?

Vaak wenst men elkaar een smakelijk eten bij het begin van de maaltijd. Volgens de etiquette is dit echter niet gepast. Beter is het om zwijgend te beginnen eten. Als je je tafelgenoten een smakelijk eten wenst, dan laat je eigenlijk blijken dat de maaltijd ook niet smakelijk zou kunnen zijn. Zeker bij een gastvrouw komt dat niet goed over. Je drukt dan eigenlijk je twijfel uit over de kwaliteit van de maaltijd, terwijl je ervan moet uitgaan dat je gastheer en gastvrouw hun gasten een voortreffelijk menu voorschotelen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding