recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Koken op een feestje of voor veel gasten

Hoe maak je je kerstdiner geslaagd?

We willen allemaal een perfect kerstdiner geven. Bij zo'n kerstdiner komt natuurlijk heel wat voorberieiding kijken. Om heel het gedoe overzichtelijker te maken, sommen we enkele puntjes op waar je het best rekening mee houdt bij het organiseren van je kerstdiner.

De kerstuitnodiging
Ook al weet iedereen dat ze bij jou verwacht worden, een kerstkaartje geeft je kerstdiner en uitnodiging een extra tintje. Je kan ze gerust zelf maken als je er geen wil kopen.

Wat mag zeker niet ontbreken op je uitnodiging:

  • Datum en uur dat de gasten verwacht worden
  • Of er al dan niet kleine geschenkjes moeten meegebracht worden

Je kan tevens enkele praktische vragen stellen:

  • Komen er kleine kindjes of baby's mee? Zo kan je de nodige rustige ruimtes voorzien.
  • Is er eten waar je gasten allergisch voor zijn of dat ze echt niet lusten?

De tafel

Tafelschikking en plaatsen van de gasten
Houd bij de tafelschikking steeds rekening met eventuele noden van uw gasten. Heb je een persoon die moeilijk te been is, dan plaats je deze best niet in een hoekje.
Als gastheer/gastvrouw neem je een centrale plaats in tegenover je gezelschap. Houd er wel rekening mee dat je eenvoudig van de tafel weg kan om eventueel naar de keuken te gaan of de muziek aan te passen zonder je gasten te moeten storen.
Kinderen plaats je ook steeds aan de rand van de tafel, of voorzie een 'kindertafel'. Kinderen blijven nooit lang tafelen en willen al kort na het eten gaan spelen. Ze kunnen dan zonder veel problemen aanschuiven of van tafel gaan.

Gebruik een mooie tafeldecoratie zonder te overdrijven
Wat is een kerstdiner zonder tafeldecoratie? Een aangepast tafellaken en geplooide servetten zijn de basis en ze worden bijgestaan door enkele kaarsen en kerststukjes. Overdrijf niet. Het is niet gezellig eten aan een overvolle tafel en het maakt de kans groter op ongelukjes. Zorg er zeker voor dat alle gasten elkaar kunnen zien zitten.

Gebruik steeds een molton
Een molton is een beschermhoes die onder uw tafellaken geplaatst wordt. Een molton is niet enkel handig bij het omstoten van drank ( uw tafel zelf wordt niet beschadigd ) maar het werkt ook geluidsdempend bij het plaatsen van het servies.

Sluit je kerstdiner zonder ongelukken af
Een geslaagd kerstdiner is een kerstdiner zonder ongelukken. Na het feest kan er nog vanalles mislopen. Onderstaande checklist helpt dit voorkomen.

  • Zorg voor een nuchter persoon of een taxi om eventueel dronken personen naar huis te voeren.
  • Check of alle kaarsen en andere brandende voorwerpen uit zijn.
  • Controleer en doof alle lichtjes, elektrische vuurtjes, keukenapparatuur,...

Zalig kerstfeest!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding