recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Fruitfiche: Kers

Kersen zijn klein, lekker zoet en een wellust voor je smaakpapillen. Zoals vele andere fruitsoorten is de kers een uitstekende bron van essentiŽle voedingsmiddelen. Ze leveren energie door de koolhydraten, versterken de botten en het haar door calcium en zitten boordevol vitamine C, wat dan weer de aanmaak van rode bloedcellen ten goede komt.

Seizoen
Kersen zijn op hun best in juni en juli, maar je kan ze verkrijgen tot september.

Op de markt
Bij aankoop vermijd je best verschrompelde of beschadigde exemplaren en koop je liever glanzende en stevige exemplaren met een mooie, egale kleur. De steeltjes moeten ook nog op de kersen zitten, anders lopen ze leeg en verliezen ze hun smaak.

VariŽteiten
Je hebt aan de ene kant zoete kersen die je zo kan opeten en die zowel een donkerrode, geelrode, bruine als zwartpurperen kleur kunnen hebben. Aan de andere kant heb je de donkerrode zure kersen die ook wel krieken worden genoemd en die niet zo heel lekker zijn om rauw op te eten.

Hoe schoonmaken?
Kersen zijn erg broos en dien je dus met de nodige voorzichtigheid te wassen. Verwijder het steeltje pas daarna, omdat ze anders een deel van hun aroma verliezen. Laat de kersen uitlekken in een vergiet zonder ze dooreen te schudden.

Hoe bereiden?
Meestal worden kersen zo uit de hand gegeten. Je kan ze ook stoven, roerbakken, in een salade of gebak verwerken of er sap of jam van maken.

Hoe bewaren?
Kersen bewaar je best op een koele plaats. In de koelkast bewaren ze zo'n vier dagen, daarbuiten maximum twee ŗ drie dagen. Het is beter dat je de kersen niet op elkaar bewaart, spreid ze uit op een bord om kneuzingen te voorkomen.

Lekkere combinaties
Krieken zijn heel lekker bij vleesbrood. Kersen moet je beslist eens proberen in combinatie met eendelever en kardemom.

Tips

  • De pitten van kersen kunnen heel lang warmte vasthouden. Wie veel geduld heeft, kan alle pitjes sparen tot je er genoeg hebt om een klein kussentje mee te vullen. Zo maak je een goedkoop kersenpittenkussen dat je verwarmt op koude winteravonden!
  • Je kan snoepjes maken van kersen door ze te laten verschrompelen in een oven van 60 graden. De rozijnachtige snoepjes die je dan bekomt, zijn een ware lekkernij.

Recepten

Eend met kersensaus

Komkommer- en courgettesalade


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding