recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Fruitfiche: Aardbei

Het fruit dat je waarschijnlijk het meest associeert met de zomer, is zeker en vast de aardbei. De rode, sappige vrucht is geliefd bij jong en oud door zijn zoete smaak en fijn aroma. De vitamine C, de vezels en de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfor maken het een gezond tussendoortje.

Het seizoen
Vanaf eind maart komen aardbeien op de markt. Deze eerste exemplaren worden nog gekweekt in serres. In mei komen aardbeien op de markt die onder plastic tunnels zijn geteeld en in juni, het hoogtepunt van het aardbeiseizoen, worden ze in volle grond gekweekt. Je kan door de moderne kweektechnieken en betere transportmogelijkheden op elk moment van het jaar aardbeien verkrijgen, maar de lekkerste zal je toch tijdens de zomermaanden eten.

Op de markt
Aardbeien moeten glad zijn, mogen niet gekneusd of ingedeukt zijn, moeten glanzen, fris rood zijn en zijn best droog. Aangetaste aardbeien kunnen snel schimmelen.

Variëteiten
Aardbeien bestaan in verschillende variëteiten die zich onderscheiden qua smaak, vorm en kleur. De soorten die bij ons het meest bekend zijn, zijn de Elsanta, de Darselect en de Selva.

Hoe schoonmaken
Was je aardbeien voor je ze ergens in verwerkt. Omdat de vruchten nogal broos zijn, doe je dat beter niet onder een kraan met stromend water, want anders krijgen de vruchten deuken en verliezen ze geur en smaak. Dompel ze liever onder in ijskoud water. Verwijder ook het groene kroontje van de aardbei.

Bewaren
Aardbeien houden er niet van om op een hoopje bewaard te worden. Spreid ze liever uit en bewaar ze maximum twee dagen op een koele plaats. In de koelkast houden ze het drie dagen uit. Aardbeien kan je ook invriezen. Doe dat op het moment dat de vruchten juist rijp zijn. Ze blijven dan zo’n zes maanden goed.

Lekkere combinaties
Aardbeien zijn lekkere vruchten die overheerlijke combinaties opleveren met ander fruit zoals frambozen, bramen, meloenen, abrikozen, perziken en blauwe bessen. Aardbeien zijn ook populair op een taart, in een milkshake of als confituur.

Tips

  • Hoe kouder het water waarmee je je aardbei wast, hoe steviger de aardbei zal worden.
  • Een lekker snoepje: smelt chocolade en dop er je hele aardbei in. Laat de chocolade opnieuw opstijven. Smullen maar!
  • Maak ijsblokjes met aardbeien in! Kies daarvoor de kleine exemplaren of snijd de aardbei in stukjes.
  • Verwijder pas na het spoelen het kroontje, anders neemt de aardbei te veel water op.
  • Enkele druppeltjes citroensap doen de smaak van een aardbei nog beter tot zijn recht komen.

Recepten

Aardbeien-ananas ijsmix

Marsepeintaart met aardbeien


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding