recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Koolrabi

Het zal je misschien verbazen, maar de koolrabi is geen knolgewas, maar stamt af van de wilde kool. Het is een bolvormige groente met lange, slanke balderen. Koolrabi is supergezond want ze zit boordevol ijzer, calcium, caroteen, vitamine B en vitamine C. De meeste voedingsstoffen zitten in de bladeren waarvan je soep kan maken. Koolrabi is ook nog eens heel zacht voor je lijn want het telt maar 24 calorietjes per 100 gram.

Seizoen
Koolrabi's vind je van van mei tot januari in je groentenwinkel.

Op de markt
Kies liever een klein, malser exemplaar in plaats van een grote, vezelachtige koolrabi. Als de knol van de koolrabi stevig aanvoelt, als de kleuren helder van kleur zijn en als de schil glad aanvoelt, is de koolrabi klaar voor consumptie. 

Variëteiten
De knol van de koolrabi kan zowel wit, lichtgroen als paars zijn, maar het is de laatste die vooral wordt verkocht. 

Hoe schoonmaken?
Verwijder de schil met een scherp mesje en leg het vruchtvlees (niet te lang) in een kom met water en citroen,anders verkleurt het.

Hoe bereiden?
Koolrabi kan zowel rauw als gefrituurd, gestoofd, geroerbakt, gestoomd en gekookt gegeten worden. Kleine exemplaren kook je in hun geheel terwijl je grote koolrabi's beter eerst in plakjes of stukjes snijdt. Na 15 tot 20 minuten zijn ze klaar. Rauwe koolrabi heeft een radijsachtige smaak, terwijl gekookte koolrabi eerder doet denken aan een pittige bloemkool. 

Lekkere combinaties
Rauwe koolrabi smaakt goed door groenten- en fruitsalades

Hoe bewaren?
Je kan een koolrabi ongeveer een week lang bewaren in de koelkast. Invriezen is geen opties omdat dat de structuur en de kleur aantast.

Tips

  • In tegenstelling tot knollen en koolrapengroeit koolrabi boven de grond.
  • Ook de bladeren van de koolrabi kan je eten, op dezelfde manier als spinazie of in een soep.

Recepten

Gevulde koolrabi

Zoetzure koolrabi met rijst


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding