recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Prinsessenboontjes

De prinsessen-, sperzie-, sla- of herenboon is even rijk aan synoniemen als aan gezonde en nuttige voedingsstoffen. Zo is de prinsessenboon één van de beste bronnen van cholesterolverlagende voedingsvezels en de rijkelijk aanwezige eiwitten zorgen op hun beurt voor een goede opbouw van weefsel. De vitamine C in sperziebonen houdt de aanmaak van rode bloedcellen op gang en de koolhydraten geven je energie. Let wel op met rauwe prinsessenbonen: deze kunnen het darmslijmvlies aantasten of bij grote hoeveelheden zelfs weefsel afbreken!

Seizoen
In juli en augustus kan je prinsessenbonen uit eigen land bekomen. De overige maanden van het jaar worden deze peulvruchten ingevoerd.

Op de markt
De peul van een verse prinsessenboon ziet er bij voorkeur lekker fris uit en moet stevig aanvoelen. Bovendien vermijd je best geopende exemplaren met bruine plekken. Uiteraard kan je prinsessenbonen ook diepgevroren of gesteriliseerd in blik of glas kopen, maar voor wie houdt van de lekkere smaak van verse boontjes, is dat geen volwaardig alternatief.

Hoe schoonmaken
Breek de puntjes af, verwijder eventueel de draad op de buik- en rugzijde van de peul (komt tegenwoordig nog zelden voor bij prinsessenbonen) en was onder stromend water. Tenzij het niet anders kan, breek je de prinsessenbonen bij voorkeur niet in twee. Ongebroken zijn ze namelijk lekkerder van smaak.

Hoe bereiden
Om te beginnen reken je 150 tot 200 gram prinsessenbonen mét peul per persoon. Het is aangeraden de gekuiste boontjes eerst te blancheren om kleur-, smaak- en voedingsstoffen beter te bewaren en eventuele schimmels en virussen te doden. Daarna stoof je ze een vijftiental minuten tot ze klaar zijn. Kruiden kan met bonenkruid, peterselie, dille of basilicum. Prinsessenbonen zijn lekker in roerbak- en éénpansgerechten of in bereidingen gecombineerd met andere groenten. Bovendien kan de boon ook koud in salades worden gegeten.

Lekkere combinaties
Prinsessenbonen worden vaak gebruikt bij traditionele gerechten maar hebben veel meer te bieden. Gebakken met paprika en cashewnoten vormen ze een gewaagde maar geslaagde combinatie. Probeer ook eens een pastasalade met prinsessenbonen, basilicum, paprika, citroensap en de schors van pecorino. Een zuiders samenspel van tomaat, feta en prinsessenbonen zal je eveneens kunnen verbazen.

Hoe bewaren
Verse prinsessenbonen bewaren nog enkele dagen na aankoop. Houd ze echter liever niet in de koelkast, want daar worden ze snel slijmerig. Het is beter ze op een koele, droge plaats te bewaren, idealiter verpakt in een papieren zak. Invriezen is natuurlijk ook een optie, maar voor een minimaal smaakverlies doe je er goed aan om je sperziebonen vooraf te blancheren.

Tips

  • Ingevroren prinsessenbonen laat je het best niet ontdooien. Zet ze meteen op het vuur om te vermijden dat ze taai worden.
  • Om de kleur van de boon te bewaren tijdens het koken, gebruik je best een grote pot met kokend water zonder deksel.

Recepten

Tonijn en bonensalade

Fantasie van wortelen en sperziebonen in roomsaus


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding