recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: spruitjes

Nog steeds woest op je moeder voor alle spruiten die ze je heeft doen eten? Bedenk dan eens dat ze je daar naar alle waarschijnlijkheid een zeer groot plezier mee heeft gedaan. Deze beruchte minikooltjes zitten namelijk bomvol vitaminen, mineralen en koolhydraten, om nog maar te zwijgen van de kankerremmende eigenschappen die de groente gemeen heeft met andere kolen. Daarnaast staan spruitjes ook bekend als spijsverteringsbevorderend en zijn ze dus goed voor de lijn, al moet je er de winderigheid dan wel bijnemen.

Seizoen
Oktober tot maart

Op de markt
Verse spruitjes zijn donkergroen van kleur en hun kooltje is gesloten. In het begin van de winter zijn spruitjes meestal bitterder van smaak. Naar het einde van de winter worden ze zoeter.

Hoe schoonmaken?
Verwijder het buitenste blaadje en snijd een schijfje van de wortelvoet. Maak een inkeping onderaan om de groente sneller gaar te laten worden.

Hoe bereiden?
Laat spruitjes niet te lang koken (maximum tien minuten) om ze knapperig te houden en in een weinig water om de vitamine C niet verloren te laten gaan.

Lekkere combinaties
Spruitjes smaken heerlijk in combinatie met varkensvlees, zoals ham, spekjes of gebraad. Met nootmuskaat komt de spruitjessmaak extra tot zijn recht.

Hoe bewaren?
In de koelkast of in een donkere, koele kamer kan je niet schoongemaakte spruitjes een week bewaren.
Spruitjes kunnen makkelijk in de diepvries bewaard worden nadat ze geblancheerd zijn. Veel mensen eten ze zelfs liever 'als de vorst er eens over gegaan is' omdat ze dan zoeter smaken.

Tips
Tegen de typische 'spruitjeslucht' in de keuken kan je een paar lepels melk, ui of een sneetje brood meestoven.
Door stukjes pompoen, appel of druifjes mee te stoven, maak je spruitjes ook voor kinderen een aantrekkelijke kost. Ook met bruine suiker smaken ze heerlijk zoet.

Recepten

Stoofpotje van kalkoen met spruitjes

Gevarieerde hutsepot

Spruitjes met spek


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding