recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: witte kool

De ultieme wintergroente mag dan wel de reputatie hebben zwaar te vallen, in werkelijkheid is ze calorie-, en vetarm. Waar de witte kool wel bijzonder rijk aan is, zijn vitaminen en mineralen. Aan amper 200 gram heb je genoeg om je dagelijkse behoefte aan vitamines A en C binnen te krijgen, naast een stevige dosis mineralen als ijzer, calcium, fosfor en magnesium. Behalve voor zijn voedingswaarde, staat de kool in de traditionele Europese kruidengeneeskunde bekend als middel tegen brandwonden en ontstekingen. Vandaag wordt ze nog steeds gebruikt als basis voor gezichtsmaskers.

Seizoen:
September tot maart

Op de markt
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, mag een witte kool niet wit zijn wanneer je hem koopt, maar eerder lichtgroen. Zorg ervoor dat de buitenbladeren stevig en glanzend zijn als je hem koopt.

Hoe schoonmaken?
Verwijder de buitenblaren, snijd hem in vieren en haal de stronk eruit. Was de vier delen appart. Schaaf de kool of snijd hem in dunne repen.

Hoe bereiden?
Witte kool is vooral bekend als basis voor zuurkool, die je bekomt door de geraspte witte kool te laten gisten in een mengsel van zout en karnemelk. Daarnaast is geraspte, rauwe witte kool heerlijk als wintersalade en ook gekookt of gestoomd komt hij goed tot zijn recht.

Lekkere combinaties?
Rauwe witte kool kan op elk moment van het jaar een verfrissend alternatief voor salade zijn. Gekookt of gestoomd wordt witte kool vooral gecombineerd met rundsvlees en gehakt. Als zuurkool komt witte kool in onze contreien veelal naast een hotdog te liggen.

Bewaren?
Witte kool bewaar je best in zijn geheel op een donkere, koele plek. Eens geschaafd en geblancheerd kan hij makkelijk worden ingevroren.

Tip:
Vind je de gekookte witte kool wat zwaar om te verteren, let er dan op dat je hem niet te lang laat opstaan opdat geen zwavelverbindingen ontstaan. Alternatief kan je tijdens het koken wat mosterdzaad toevoegen, wat hetzelfde effect heeft.

Recepten:
Varkensvlees met witte kool

Californische koolsalade


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding