recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Groentefiche: Aardappels bewaren & koken alsook aardappelrecepten

Aardappelen vormen de basis van onze voeding. Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en zetmeel. In tweehonderd gram aardappelen zit veertig procent van onze dagelijkse behoefte aan vitamine C en vijftig procent van de benodigde hoeveelheid kalium. De vele koolhydraten leveren ons de nodige energie om de dag door te komen. Hier hoe je aardappelen bewaard, kookt of stoomt alsook vele aardappelrecepten.

Seizoen 
Enkel de primeuraardappelen zijn alleen vroeg in het seizoen te verkrijgen namelijk begin juni tot half augustus. Daarna wordt de normale oogst verwerkt. Bewaaraardappelen kunnen tot een jaar bewaard worden in geventileerde silo's ( donker en een temperatuur van 7° ) 

Op de markt 
Kies regelmatig gevormde aardappelen zonder groene vlekken of scheuten. Koop de variëteit in functie van de bereiding die je voor ogen hebt.

Aardappelrassen & variëteiten

Accent        Vastkokend                      Salades/ Ovenschotels
Bintje          Bloemig                           Frituren/ stamppot/Puree
Doré           Héél bloemig                     Puree/ Soufflé
Frieslander   Bloemig                           Bakken/ Frituren   
Nicola         Vastkokend                      Salades/ Ovenschotels
Redstar       Vrij vastkokend                 Bakken/ovenschotel

Hoe schoonmaken? 
Zorg ervoor dat je alle groene vlekken zorgvuldig wegsnijdt. Ze bevatten de giftige stof solanine, die tot maag-en darmklachten kan leiden. Blauwe plekken zijn niet schadelijk en hebben geen invloed op de smaak.

Hoe bereiden? 
Vastkokende aardappelen zoals Charlotte en Nicola zijn geschikt voor gestoomde, gekookte en gebakken aardappelen. Gebruik ze niet voor frieten. Ze bevatten veel vrije suikers waardoor de frietjes bruin kleuren. Bloemige aardappelen zoals Bintjes zijn losser van structuur en zijn geschikt voor puree, frietjes en om te koken en te poffen.

De kooktijd van aardappelen bedraagt ongeveer twintig minuten. Prik er even in met een mes. Als de aardappel makkelijk van je mes glijdt zijn ze klaar. 

Bewaren 
Bewaar aardappels op een donkere plek om te voorkomen dat ze bitter worden. Vermijd te hoge temperaturen, anders gaan ze sneller schieten. Een te lage temperatuur geeft ze dan weer een zoete smaak.

Bewaar aardappelen nooit in een plastic zak. Ze gaan erin broeien en krijgen al snel uitlopers. Doe ze in een speciale bak of in een kartonnen doos. Ook als je een paar appels tussen de aardappelen bewaart zullen ze minder snel scheuten krijgen.

Aardappelen die reeds scheuten ( uitlopers ) hebben worden taai en verliezen veel vitamine C

Aardappelen die groen uitslaan doe je beter weg of snij zeker het groen uit want dit deel bevat veel alkaloïden. Deze stof geeft een bittere smaak en is in grote hoeveelheden schadelijk voor je gezondheid.

Tips voor het bereiden van aardappelen

  • Aangebrande aardappelen zet je nogmaals op met vers water. Giet ze af van zodra ze koken.
  • Aardappelen worden bloemiger als je een klein beetje suiker aan het kookwater toevoegt.
  • Doe een scheutje olie of margarine bij het kookwater. Zo koken je aardappelen niet meer over.
  • Kook aardappelen zoveel mogelijk in de schil. Zo behouden ze hun smaak en vitamines.
  • In de schil gekookte aardappelen laat je altijd best helemaal afkoelen voor je ze schilt of snijdt. Zoniet plakken de schijven aan elkaar en wordt je aardappelsalade papperig.

Recepten 

Aardappelen met feta en tomaat
Aardappelkoekjes

Gratin dauphinois


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding