wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Zonne-energie

Prijs van zonnepanelen en hun installatie

Wat kost een zonnepaneel en de installatie van een zonnepaneel? Welke factoren spelen hierbij een rol? Wij zetten alles voor je op een rij.

Factoren
De prijs van zonnepanelen of PV-installatie (Photo-Voltaïsch systeem, de officiële naam voor een zonnepanelensysteem) hangt af van de situatie waarin de zonnepanelen worden geplaatst. Een groot, hoog dak gericht op het zuiden ontvangt bijvoorbeeld veel meer zon dan een klein, laag dak in een donkere straat. Voor dat dak zijn dus minder panelen nodig om aan hetzelfde rendement van het kleine dak te komen. De kosten voor de installatie van zonnepanelen hangen af van de staat, de kwaliteit en het soort dak waarop de panelen bevestigd worden. Meestal zijn de installatiekosten inbegrepen in de totaalprijs.

Voorbeeld
Een gemiddeld gezin met twee kinderen gebruikt ongeveer 4000 kWh/jaar. Om dit gebruik geheel te overbruggen met een PV-systeem zou je bijvoorbeeld 20 panelen van 195 Watt kunnen plaatsen met een optimaal vermogen van 3900 Watt. Wanneer het dak goed bereikbaar is en de installatie makkelijk uitgevoerd kan worden zal de installatie ongeveer €6000,- exclusief BTW, kosten. Bij woningen ouder dan 5 jaar bedraagt de BTW 6% en bij woningen jonger dan 5 jaar 21%.

Energieleverancier
Neem altijd zonnepanelen voor net iets minder dan je totaalverbruik om ervoor te zorgen dat je niet in de problemen komt met je energieleverancier. Deze moet namelijk altijd stroom blijven leveren, bijvoorbeeld om de omvormer (het apparaat dat gelijkstroom omzet naar wisselstroom) te voeden.

Gedetailleerde schatting
Bereken via onze tool het rendement van je zonnepanelen

Grof gezegd ligt de aankoop en installatie van een compleet PV-systeem ergens tussen de €5000,- en de €15.000,-. Maar een goede, complete prijsindicatie kan pas gemaakt worden na een aanvraag op maat. Veruit de meeste bedrijven bieden een vrijblijvende afspraak ter plaatse aan om de situatie te bekijken en de mogelijkheden te bespreken.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur