wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Verhuizen - Dit moet je regelen

Wat met je afval bij je verhuis? Welk containerpark en je afvalcontainers laten staan?

Tijdens je verhuis merk je al vlug dat een mens veel verzameld tijdens zijn bestaan. Wat met je afval ( grof vuil, rest, GVF en PMD ) doet voor en na je verhuis? En wat met spullen die je niet meer zal gebruiken maar wel nog in perfecte staat zijn?

Containerpark en recyclagepark
Een verhuis is de moment bij uitstek om niet gebruikte spullen eindelijk eens weg te brengen naar het containerpark. Bij een verhuis dien je er echter wel op te letten dat je adres op je identiteitskaart nog steeds verwijst naar je oude adres omdat je anders de toeging tot een containerpark kan en mag geweigerd worden. Als het containerpark geautomatiseerd is, zal je zelf niet kunnen uitleggen waarom je identiteitskaart naar een adres wijst buiten de gemeente of stad.

Toegangskaart recyclagepark
Heb je vroeger een kaart ontvangen met een aantal beurten om het recyclagepark te gebruiken, breng deze dan terug naar de maatschappij verantwoordelijk voor afvalbeheer in je gemeente. Dit staat sowieso steeds vermeld op de kaart die je ontvangen hebt. Kans is groot dat je vroeger een waarborg betaald hebt voor deze kaart dus dit krijg je dan ook lekker terug!

Passeer ook terloops even het  recyclagepark van je nieuwe gemeente. Als je merkt dat daar met een toegangskaart gewerkt wordt, kan je deze maar beter direct aanvragen. Je wil niet met je wagen volgepropt met spullen voor een gesloten slagboom staan en daarna onverrichte zake rechts ommekeer moeten maken.
Deze kaart aanvragen kan bij de afvalmaatschappij direct of pols even bij je gemeente.

Kringloopwinkels en kledingcontainers
Nog beter dan het recyclagepark zijn de kirngloopwinkels. Er is steeds wel één kringloopwinkel in je buurt. Meubels of volledige serviezen die je wenst te verpatsen, kan je perfect naar een kringloopwinkel brengen. Je zal nooit veel geld krijgen voor je meubels maar zie het zo: je geeft je spullen een tweede leven, je helpt mensen die het financieel minder hebben plus de kringloopwinkel komt zware meubels, als ze in perfecte staat zijn, gratis ophalen.
http://www.dekringloopwinkel.be/

Ook je kleding kan een nieuw leven starten dank zij Curitas. Overal ten velde vind je kledingcontainers waar je gedragen kleding kan deponeren. Zorg er gewoon wel voor dat de kledingcontainer geen afvalcontainer wordt. Schoenen met gaten of gescheurde hemden horen hier niet in thuis.
http://www.curitas.be/nl/

GFT en Rest
In vele gemeentes heb je afvalbakken ter beschikking. Deze horen bij het adres en niet bij een persoon. Zorg er dus voor dat je deze afvalbakken ( restafval of GFT ) leeg achterlaat en dat je de gemeente ( of het bedrijf dat instaat voor afvalbeheer in je gemeente ) van je verhuis op de hoogte brengt.

Heb je alsnog een klein zakje afval, kan je er voor kiezen om deze mee te nemen naar je nieuwe woonst of vraag het gewoon aan de nieuwe bewoners om deze in hun afvalcontainer te mogen droppen. Doe dit eventueel in ruil voor lokale PMD-zakken. Zo heb je een mooie win-win situatie.

Ben je niet thuis op de afhaaldag, vraag dan even aan je buren om je afvalbak of afvalcontainer buiten te plaatsen. Zorg er dan wel voor dat deze zeker niet te zwaar is en het deksel volledig dicht is.

PS: verhuizen is misschien ook de uitgelezen moment om met composteren te starten.

PMD-zakken
De blauwe zakken om PMD in te recycleren zijn gebonden aan het afvalverwerkingsbedrijf binnen je gemeente of stad. Heb je er nog een aantal over, dan zijn onderstaande opties open:

  • Schenk ze aan je beste buur ( of verdeel ze onder de buren )
  • Ruil ze voor een ander dienstje ( laatste vuilniscontainer buiten plaatsen, hulp bij verhuis, ... )
  • Wees pro-actief: zorg dat je geen over hebt en koop desnoods één stuk af van je buur.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur