wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  tweede verblijf kopen

Je vakantiewoning verhuren: de regels

Ben je ook de trotse eigenaar van een vakantiewoning of -appartement en staat deze woonst een groot deel van het jaar leeg? Dan kan je de woning verhuren om de kosten te drukken. Maar met welke regels dien je dan rekening te houden?

Bepaling vakantiewoning: wie mag huren
Een belangrijke voorwaarde voor het verhuren van de woning of het appartement,† is dat zowel jij als eigenaar als de huurder de woonst niet als domicilieadres mag gebruiken. Is dat wel het geval, dan tellen de regels van de woninghuurwet. Dek je als verhuurder in tegen huurders die hun domicilieadres willen† plaatsen in je vakantiewoning of -appartement door in het contract duidelijk te vragen naar hun hoofdverblijfplaats.

Je kunt je woning aan verschillende doelgroepen verhuren:

  • Aan recreatietoeristen
  • Aan zakentoeristen
  • Aan mensen die komen werken in BelgiŽ

Bepaling huurprijs
Huurprijzen zijn niet gereglementeerd dus je kan vrij kiezen welke prijs je op de verhuur van je woning plakt. Je zal voor de huurprijs natuurlijk wel rekening dienen te ouden met:

  • De staat van de woning
  • Aantal slaapplaatsen / slaapkamers
  • Locatie van het huis of appartement
  • Inbegrepen kosten

Bepaling huurtermijn
Ook de duur en periode dat je het tweede verblijf wenst te verhuren, kan je zelf kiezen. Neem je de standaardperiodes van een weekend, midweek of volledige week, dan zal je de vakantiewoning vlot kunnen verhuren. Maar je kan de woonst ook voor een volledige maand (bijvoorbeeld juli of augustus) of per vakantieperiode (paasvakantie) verhuren . Bedenk dan wel dat meeste huurders dit niet zullen aanvaarden daar zij niet die volledige periode verlof kunnen of willen nemen.

Belasting voor het verhuren van een tweede woonst.
Afhankelijk van het gebruik van de verhuurde woning, word je belast op basis van de werkelijke huurinkomsten of op basis van het kadastraal inkomen. Onderstaande geldt als je de vakantiewoning ( tweede verblijf ) verhuurt aan particulieren voor privť-gebruik.

Bij het verhuren van je tweede woonst zonder meubilair, word je belast op het KI (kadastraal inkomen) verhoogd met 40 procent. Hier geldt de marginale aanslagvoet ( hoogste belastingtarief).

Een tweede mogelijkheid is het tweede verblijf gemeubeld te verhuren. 40 procent van je KI zal dan als roerende inkomsten beschouwd worden. Op dit deel mag je een kostenforfait rekenen van 50 procent. Op het resterende bedrag dien je 25 procent ( vroeger 15 procent - inkomsten van 2012 en eerder) belasting te betalen. Daarnaast betaal je ook belastingen aan de marginale aanslagvoet op het resterend gedeelte van het KI, verhoogd met 40 procent.

Wat de beste oplossing is voor jou als verhuurder, reken je best samen met je vermogensbeheerder of notaris uit. Het† hangt immers af van vele factoren zoals je andere inkomens, de inkomsten van de woonst, enzoverder.†

Tip: RelaxHomes is een Europees netwerk waar je eenvoudig huurders voor je vakantiehuis kan vinden.© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur