wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Retro-interieur

Sfeervolle verlichting

Verlichting bepaalt grotendeels de sfeer in je retro-interieur. Lampen kunnen ook een bijzondere touch geven aan een ruimte. Kies je een staande lamp uit de jaren �50 of een luxueuze kroonluchter? Heb je functioneel licht nodig of wil je de nadruk leggen op bepaalde elementen in de ruimte?

Algemeen: soorten verlichting en optische effecten

Je kan een onderscheid maken tussen drie soorten verlichting. Vooreerst gebruik je hoofdverlichting, dat zijn de algemene verlichtingselementen in je interieur. Je kan kiezen voor zacht of fel licht, op- of neerwaartse verlichting, een wandlamp of een hanglamp,... Voorts is er functionele verlichting, licht dat je nodig hebt om bepaalde taken goed te verrichten. Denk maar aan bureaulampen of het licht in de traphal. Ten derde bestaat er accentverlichting. Dit soort licht benadrukt bepaalde elementen in je interieur: spots die een schilderij belichten of opwaarts licht dat de sierelementen van het plafond accentueert.

Je bepaalt welk soort verlichting je nodig hebt naargelang de functie van de ruimte en de sfeer die je er wilt cre�ren. Sta je in de keuken een ingewikkeld recept uit te proberen? Dan heb je felle, functionele verlichting nodig. Wil je nadien rustig eten met je partner, dan schakel je iets zachter licht aan in de eetkamer. De woonkamer is de plek waar je je ontspant, kies daar voor zachte verlichting met hier en daar enkele accentlampjes die je mooie spullen in de kijker zetten. Denk dus goed na over het concept van je retro-interieur, alvorens je verlichting te kiezen.

Een tip voor multifunctionele ruimtes: opteer voor dimmers. Zo schakel je moeiteloos over van de dagelijkse felle verlichting naar gedimd licht tijdens een gezellig etentje.

Je kan bepaalde visuele effecten cre�ren door licht verstandig te gebruiken. Wie in een huis met hele hoge plafonds woont, kan de ruimte nog hoger doen lijken met staande lampen die naar het plafond schijnen. Omgekeerd gebruik je best neerwaarts licht als je lage plafonds hebt, want opwaarts licht zou in dat geval de ruimte optisch verkleinen. Door wandlampen bijna tegen het plafond te bevestigen, ziet de wand in kwestie er groter uit. Wil je een complete ruimte optisch vergroten, dan gebruik je best een hele hoop spots die je naar de muren toe richt. Een dergelijke zee van licht geeft immers een ruimere indruk aan je interieur.

Specifieke retroverlichting

De manier bij uitstek om retrolampen te vinden is de vlooienmarkten afschuimen. Je vindt er hanglampen, kroonluchters, wandlampen, lampionnen, oude olielampen en staande lampen in alle mogelijke vormen, maten, kleuren en stijlen. Wie een dergelijke lamp in huis haalt, kijkt best eerst de bedrading na. Versleten of beschadigde bedrading kan immers voor heel wat gevaarlijke situaties zorgen. Raadpleeg bij twijfel altijd een elektricien.

Een uniek en sfeervol retro-interieur ontwerpen, vereist wat creativiteit. Think out of the box en speel met licht en lampjes! Dit zijn alvast enkele inventieve ideetjes:

  • Ga op zoek naar een kristallen kroonluchter en fraai het geheel op met parels, knopen, linten, kralenkettingen, slingers van papieren bloemen,� Een originele blikvanger!
  • Mix and match oude lampenkapjes en voetstukken. Combineer verschillende retrostijlen naargelang je persoonlijke smaak. Of ga creatief aan de slag met parels, vintagestoffen, knopen, kralen, papieren bloemen,�
  • Speel met zonlicht! Hang enkele kleurrijke, transparante doeken met retromotieven voor het raam en laat het gekleurde zonlicht binnensijpelen. Je kan ook enkele kristallen voor je ruiten hangen die het zonlicht op een bijzondere manier in je interieur doen weerkaatsen. 
  • Haal kaarsen boven. Niets zo gezellig als kaarslicht. Op de rommelmarkt vind je bovendien heel wat oude kandelaars die je interieur in een wip een retrotouch geven!
  • Schrijf oude fabriekslampen niet af! Integendeel, zulke lampen doen perfect dienst als bureau- of leeslampje. Indien de lamp erg beschadigd is, kan je hem eventueel oplappen met metaalverf in een kleur naar keuze. Anderzijds, draagt een dergelijke versleten lamp ook bij tot de retrolook van je interieur. 
  • Maak gebruik van kerstverlichting om je interieur een apart cachet te geven. Plaats de kerstlichtjes rond een schilderij, leg ze op een hoopje op de venterbank of hang ze in een tros aan de muur. Je kan de lichtjes ook opsmukken door er papieren bloemen of andere versieringen aan te bevestigen. 

Doe de test: Hoe retro ben jij?


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur