wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Retro-interieur

Wat is retro?

Retro, vintage, design,... In de interieurjungle zijn deze hippe termen vandaag alomtegenwoordig. Je kan er niet meer naast kijken, maar wat houden ze precies in? Hoe kan je een retro-interieur creëeren?

Retro: oude voorwerpen nieuw leven inblazen

Het woord retro betekent simpelweg terug. Een retrovoorwerp of -meubel is dus een object uit een recent verleden dat een heropleving kent wat functionaliteit en smaak betreft. Bovendien heeft het een zekere nostalgische waarde. Vandaag is een lamp uit 1979 bijvoorbeeld weer hip en trendy. Het voorwerp roept een heerlijk �jaren �70 gevoel� op, cre�ert een zekere sfeer en heeft niettemin een functie in je interieur.

De term retro gebruik je om een bepaalde stijl aan te duiden. Dat wil zeggen dat je vandaag perfect nieuwe voorwerpen en meubels kunt aankopen die eveneens als retro worden bestempeld. De term staat dan voor het doen heropleven van een vroegere stijl in nieuwe ontwerpen.

De term retro betekent soms ook ouderwets, oud, tijdloos, klassiek. Af en toe refereert de term specifiek naar objecten uit de jaren �50. Meestal duidt het echter in de positieve zin op voorwerpen of meubels uit een vorig decennium die niet meer eigentijds zijn, maar ook niet antiek.

Wie een retro-interieur wil cre�ren, kan dus op zoek gaan naar interessante, charmante en bruikbare spullen uit een recent verleden of nieuwe retro-objecten aankopen. Je kan ook je hele interieur onder handen nemen en zelf een retrolook scheppen. Daarbij probeer je een samenhangend geheel te ontwerpen, waarin je retrodetails extra in de kijker plaatst.

Vintage: waardevolle objecten uit de jaren �20 tot �70

De term vintage is vooral een begrip uit de modewereld, maar is ook toepasbaar voor meubels of voorwerpen. Meer specifiek gaat het om objecten gemaakt tussen de jaren �20 en �70, die op een bepaald moment in de mode waren. Ze vertonen duidelijke kenmerken van die periode en onderscheiden zich door hun stilistische waarde. Een waardevol vintage object is bovendien zo weinig mogelijk versleten en zo min mogelijk beschadigd. Voorts betaal je voor de meeste vintage meubels al snel een aardig sommetje.

Design: functioneel, esthetisch en vernieuwend

De term design is nog zoiets dat je bijna dagelijks leest of hoort. Het is een vrij vaag en allesomvattend begrip. Je komt dagelijks in aanraking met design, want design betekent meer dan een buitengewone stoel. Ook een gebruiksvriendelijke laptop of een aerodynamische sportauto behoren tot deze categorie. Of het nu gaat om een prototype, een eenmalige serie of een massaproduct, design is altijd functioneel, vernieuwend en esthetisch waardevol.

Kitsch: over tuinkabouters en portretten van Elvis

Kitsch is een complex begrip. Van Dale definieert het als �al wat niet werkelijk artistiek is, maar pretendeert het te zijn�. Wat is kitsch en wat is kunst? De grens is soms flinterdun. Wat de een mooi en waardevol vindt, heeft voor de ander geen enkele betekenis.

In de negentiende eeuw, toen de massaproductie op gang kwam, duidde deze Duitse term de (kunst-)voorwerpen aan die de fabrieken vervaardigden. In tegenstelling tot wat ambachtslieden maakten, waren deze objecten goedkoper en van veel mindere kwaliteit, zeker wat afwerking en finesse betreft. Ze gaven de indruk waardevol te zijn, maar waren het geenszins.

Vandaag heeft kitsch vooral te maken met �goede smaak�, want industrieel vervaardigde objecten zijn tegenwoordig erg kwalitatief. Guitige tuinkabouters of zingende kikkers horen niet meteen thuis in een smaakvolle tuin. Papyrusrollen die je woonkamer een Egyptisch tintje moeten geven en andere massaal geproduceerde souvenirs getuigen ook niet onmiddellijk van een verfijnde smaak, net zo min als de meeste portretten van Elvis en fotokaders omzoomd met roze pluimen. Conclusie? Het is kitsch!

Camp: kitsch in kunst

Tegenwoordig bemoeilijkt de opkomst van artiesten die kitsch in hun kunst verwerken, het onderscheid tussen kitsch en kunst. Populaire cultuur en kunst met een grote K gaan hand in hand, wat tot nog meer verwarring kan leiden. Zo gebruikte Andy Warhol, het icoon van de popart, banale soepblikjes in zijn kunst. Wanneer kunstenaars en designers bewust kitsch in hun werk opnemen, gebruik je de term camp.

Antiek: meer dan honderd jaar oud

Indien een voorwerp getuigt van manueel vakmanschap en ouder is dan honderd jaar, bestempelt een antiquair het als antiek. De term antiek is van toepassing op tapijten, boeken, meubels, horloges, spiegels,� Het hoeft geen uniek object te zijn. De ouderdom van het voorwerp speelt een doorslaggevende rol. Vaak kan je iets recentere objecten van het begin van de negentiende eeuw ook als antiek beschouwen, hoewel ze strikt gezien nog niet oud genoeg zijn. Denk bijvoorbeeld aan art deco.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur