wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wonen - Interieur - Meubelen

Ontwerp je eigen hemelbed of baldakijn

Wie droomt er nu niet van romantische draperieŽn rond zijn bed? Kies voor een traditioneel hemelbed, een statige baldakijn of een speelse tent. Alternatieven zijn ringen, een klamboe of een eenvoudige boekenplank. Wij leggen je uit hoe je best te werk gaat.

Houten frame
Het klassieke hemelbed bestaat uit een houten constructie met vier palen langs elke hoek van het bed die onderling verbonden zijn met houten balken. Hierover hangt men vervolgens stof. Je kan alle zijden hullen in stof of enkel de zijkanten van stof voorzien.

Dit type hemelbedden kan je kant-en-klaar kopen in meubelzaken, met en zonder stof. Als je handig bent en over de juiste materialen beschikt, kan je ook zelf een houten hemelbedframe maken. Of spreek er een lokale schrijnwerker over aan.

Baldakijn
Een baldakijn bezorgt je slaapkamer een theatrale look. Je creŽert immers een rand waarvan je stof laat afhangen.

Neem een triplexplaat in de vorm van een halve cirkel of een vierhoek. Niet de stof ertegen, eventueel nadat je eerst een mousse aangebracht hebt. Bevestig de halve cirkel of de vierhoek aan het plafond of een tiental centimeters onder het plafond met speciale hoeken. Vervolgens bevestig je er gordijnringen aan. Maak de gordijnen op die manier vast aan de gordijnringen zodat je deze laatste verstopt onder de stof.

Qua stof kan je kiezen voor een opvallend stofje aan de buitenkant en een meer neutrale stof aan de binnenkant als voering. Andersom gaat ook: een binnenvoering met een patroon en een effen buitenkant. Hang de stof dan zo op dat je achteraan het patroon ziet en vooraan effen.

Driehoekige tent
Aan het hoofdeinde in het midden van het bed bevestig je een buis, een houten staaf, een verchroomde doucherail, een korte gordijnroede... op die manier dat hij uitsteekt. Maak deze een stuk onder het plafond vast, zo zie je het geheel beter. Voor de stevigheid gebruik je best een muur- of spouwanker.

Vervolgens bevestig je aan beide zijden van het bed op een lagere hoogte twee houders waarachter je het stof laat vallen. Je bevestigt deze best op minstens ťťn meter van de grond. Hoger kan ook, meestal valt de stof dan strakker.

Om te vermijden dat de stof verschuift, kan je hem op het bovenste punt net onder de buis met enkele steken vastzetten.

Ringen
Bevestig twee of vier metalen of houten ringen aan het plafond. Kies je voor twee ringen, dan bevestig je ze aan beide zijden van het hoofdeinde van het bed. Je kan ook vier ringen vastmaken, voor elke hoek ťťn ring. Je kan de ringen rechtstreeks aan het plafond vastmaken. Mooier is het echter als je ze aan een stevige, dunne nylon draad ophangt aan het plafond. Zo lijken de ringen te zweven.

Trek vervolgens een lang stuk stof door elk van de ringen. Zorg ervoor dat je de stof in tweeŽn kan plooien als je ze door elke ring afzonderlijk trekt. Met een erg lang stuk stof kan je ook telkens twee ringen aan het hoofdeinde en aan het bedeinde verbinden. Het mooiste resultaat verkrijg je als je de stof tot op de grond laat vallen.

Klamboe
Een eenvoudig hemelbed bekom je met een klamboe of een muskietennet dat men in de tropen gebruikt om nachtelijke insecten weg te houden. Het is een gordijn van tule of gaas dat rond een ring hangt. Deze ring is niet echt een decoratief element, maar je kan daar wel zelf voor zorgen. Versier de ring zodat hij niet meer zichtbaar is: veertjes, een boa, vlinders, extra tule, eventueel in een andere tint. Kortom met een beetje creativiteit geef je je klamboe een persoonlijke toets.

Gordijnroedes aan het plafond
Bevestig gordijnroedes aan het plafond. In totaal heb je er drie nodig: een gordijnroede boven het hoofd en de zijkanten, dus niet aan het voeteinde van het bed. In eerste instantie zal je een constructie krijgen die lijkt op die van een ziekenhuisbed.

De stof bevestig je met gordijnclips aan de roedes. Sommige gordijnclips moet je rond de roedes doen voor je deze ophangt. Andere clips hebben een opening, zodat je ze naderhand kan bevestigen. Je kan opteren voor stoffen lussen of metalen ringen. De gordijnen vallen best tot op de grond.

Boekenplank
Bevestig een plank hoog boven het hoofd van het bed. Hang er stoffen over zodat je een troonhemel bekomt. Werk daarna alle storende details die zichtbaar blijven weg met stof of decoratiemateriaal.

Stoffen
Het type stof dat je kiest, bepaalt sterk de uitstraling van je hemelbed of baldakijn. Hou rekening met de stijl van je huis en slaapkamer. Hieronder bieden we je een lijstje met traditionele en moderne stoffen:

Traditionele stoffen:

 • zijden
 • sits: katoenen stof, meestal bedrukt met klassieke bloemenpatronen
 • fluweel
 • wandkleed

Moderne stoffen:

 • sari-stof: in voile, zijde of geborduurd
  bedrukt katoen
 • mousseline: los geweven stof van katoen, zijde en wol
 • gingang: gekleurd, meestal met strepen, vaak van katoen
 • linnen

Om te meten hoeveel stof je nodig hebt neem je een stuk touw. Voor de tent meet je bijvoorbeeld de afstand van op de vloer tot aan de houders en van aan de houders tot aan de buis in het midden enzovoorts. Hou het touw niet te strak, uiteindelijk zal de stof ook een beetje doorzakken. Als je een zoom wil maken, moet je er nog enkele centimeters bijtellen.

Voeren of niet voeren hangt van de stof af. Zien beide zijden van de stof er goed uit? Dan hoef je hem niet te voeren. Je kan het stuk stof ook in tweeŽn vouwen in de lengte. Als je meer details wil aanbrengen kan je kiezen voor een contrasterende voering, franjes, een boord...

Luxe
Mag het wat luxueuzer zijn, kies dan voor deze uitvoering:

 • Leg bijpassende lakens op het bed.
 • Laat de stof de grond net niet raken zoals meestal het geval is, maar maak de stof tien centimeter langer. Drapeer de stof aan de achterzijde van het bed of de vloer. Je moet wel voorzichtig zijn bij het stofzuigen.
 • Voer de stof voor een dikke, weelderige uitvoering. Beide zijden zijn immers zichtbaar.
 • Bind de stof bijeen. Maak de stof wat langer zodat hij nog steeds op de grond valt. Verder kan  de binddoek die de stof bijeenhoudt als versiering gebruikt worden. Kies een speciale textuur of kleur uit. 
 • Werk met franjes.
 • Een klassieke hemelbedconstructie? Breng bovenaan een lijst aan of een gordijnkap.
 • Verwerk een spiegel in het ontwerp of leeslampjes. Maak gleuven in het stof en bevestig ze zo aan de muur. Aangezien de lampen dichtbij het stof hangen, moet je erop letten ze niet warm worden.
 • Werk met goudverf en goudblaadjes in combinatie met eenvoudige witte, doorzichtige stof waarop je sierlijke letters overschildert. Leg het voorbeeld onder de stof.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur