wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Je keuken huishouden

Hoe ga je vuile kookplaten te lijf?

Elke dag ben je druk in de weer om een maaltijd te bereiden. Geen wonder dat er heel wat etensresten achterblijven op je fornuis en je kookplaten. Eenmaal aangekoekt zijn ze erg moeilijk te verwijderen. Met onze tips reinig je traditionele en keramische kookplaten zonder al te veel moeite.

Direct in actie komen

Verwijder etensresten op kookplaten en fornuis meteen. Soms heb je niet eens detergent nodig, water volstaat. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker je alles terug schoon krijgt.

 

Fornuis zonder etensresten

Na verloop van tijd blijven er heel wat etensresten achter op het fornuis: te druk, te gehaast, geen zin, iets of iemand anders vraagt om aandacht... een excuus is er altijd wel. Aangezien het fornuis elke keer als je kookt terug opwarmt, koeken de resten telkens meer aan. Stel dit klusje dus niet al te lang uit.

 

Ga het vet te lijf met dit papje:

  • Maak een papje van (biologisch) waspoeder en water.
  • Bedek het fornuis met dit mengsel.
  • Laat een twintigtal minuten intrekken.
  • Spoel af met een doekje en water.

Met het sap van een halve citroen kan je je fornuis ontvetten. Naast de aangename citrusgeur levert het je een blinkend fornuis op. Wist je dat je ook met spuitwater een mooie glans krijgt?

 

Kookplaten vuilvrij en vetvrij 

Op kookplaten verschijnen snel vlekken, die op hun beurt weer kunnen verkleuren door de hitte van de kookplaten. Dat soort vlekken verwijder je op een van de volgende manieren:

  • Aluminiumfolie - Verfrommel een stuk aluminiumfolie tot een prop. Maak nu krachtige, cirkelvormige bewegingen over de kookplaten met de prop.
  • Metaalspons - Neem een zachte metaalspons en bevochtig hem met water. Ook hiermee maak je cirkelvormige bewegingen.
  • Zuiveringszout (water) - Neem een emmer met warm water en voeg daar flink wat zuiveringszout aan toe. Daarna moet je enkel een doek ermee bevochtigen en vegen.
  • Zuiveringszout (papje) - Maak een papje van 3 delen zuiveringszout en 2 delen water met een beetje afwasmiddel. Breng het aan op de kookplaten, laat het even inwerken en spoel af.

Vertrouw je meer op de reinigingsproducten die je in de supermarkt kan kopen? Verwijder dan wel alle restjes reinigingsmiddel met een natte doek om te vermijden dat het reinigingsmiddel bij warmte de kookplaat aantast.

 

Randen van kookplaat

Met een scheermesje of een glaskrabber kan je aangebakken randen van kookplaten afschrapen. Als de kookplaten warm zijn, gaat het nog gemakkelijker. Ga wel voorzichtig te werk vanwege mogelijke beschadigingen en het risico op brandwonden.

 

Vastgekoekte restjes van resten

Verwijder de laatste aangebakken etensresten met een schraper, een mes met een breed lemmet of een scheermesje. Daarna ga je er nog even overheen met een vochtige (microvezel)doek.

 

Gebruik geen schuurmiddelen of ruwe schuursponsjes, daar krijg je alleen maar meer krassen van. Wat wel kan baten is een zacht schuursponsje met wat ammoniak of gewone tandpasta. Neem vervolgens af met water en wat detergent. Spoel ten slotte af met water.

 

Kalkafzettingen van overgekookt water

Als het water van pasta of rijst overkookt, blijven er meestal witte vlekken achter. Dat zijn kalkvlekken die je heel eenvoudig verwijdert met azijn.

  

Keramische kookplaten, een geval apart

Een uitzondering op de regel vormen keramische kookplaten. Die moet je eigenlijk onderhouden zoals glas. Ze zijn met andere woorden erg delicaat. Daarom reinig je keramische kookplaten best direct na gebruik met een vochtige doek. Detergent heb je eigenlijk niet eens nodig, een druppeltje is dus al voldoende. Hou er rekening mee dat ook afwasmiddel vlekken kan veroorzaken. Spoel daarom altijd goed na met proper water.

 

Als je keramische kookplaten hebt, moet je goed opletten met inbranden. Daarom is het belangrijk dat je alle etensresten verwijdert voor je opnieuw begint te koken. Suiker laat bijvoorbeeld direct vervelende vlekken na door inbranden die je amper weg krijgt.

 

Last van aangekoekte resten? Schakel de kookplaat uit en verwijder de etensresten onmiddellijk met een schraper. Ook al is de plaat nog warm, toch kom je nu best al in actie. Let natuurlijk wel op voor brandwonden.

 

Beschermlaag

Speciaalzaken verkopen bepaalde middelen die een beschermend siliconenlaagje op keramische kookplaten vormen. Zo stoot de plaat vuil en water af. Een nadeel is wel dat je het siliconenlaagje geregeld opnieuw moet aanbrengen. Door de hoge temperaturen verdwijnt het laagje snel.

 

Preventie voor kookplaten

Om stevig schrobben en schuren te voorkomen ga je af en toe met gewone zeep over de kookplaten. Dan blijven de platen een beetje vettig en kleeft vet en vuil er niet zo aan!

 

Lees steeds de reinigingsinstructies in de handleiding van je fornuis of kookplaten!

 

Ben jij een huishoudprinses? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur