wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Je keuken huishouden

Hoe richt je je koelkast efficiŽnt in?

Lokt ťťn blik in de koelkast al een flinke zucht bij je uit? Dan ben je toe aan een grondige reorganisatie van je ijskast. Wij leggen je uit hoe je je koelkast op de meest handige manier inricht.

Rommelige koelkast?
Is je koelkast een warboel en overkomt het je vaak dat je ongeopende, vervallen producten moet weggooien wegens vergeten in een donker hoekje? Met onze tips tover je je koelkast van een onoverzichtelijke collectie voedingswaren om tot een nette en ordelijke gerangschikte verzameling ingrediŽnten.

Stappen bij het inrichten van je koelkast
Hoe ga je te werk bij het ordenen van het eten en drinken dat je in je ijskast bewaart?

 1. Neem eerst alles uit de koelkast. Je start best met een volledig lege koelkast. Gooi spullen weg die je niet meer gebruikt of vervallen zijn.
 2. Voor je de spullen terugplaatst, poets je de binnenkant van je koelkast. Op die manier zal deze al heel wat netter lijken.
 3. Plaats nu de boter, eieren en roomkaas in het bovenste compartiment van de koelkastdeur. 
 4. In de overige vakken van de deur plaats je sauzen, dressings, en kaas. Denk bijvoorbeeld aan mayonnaise, ketchup, cheddar, yoghurtdressing.
 5. Plaats je drank in het grootste vak in de koelkast zelf. Je kan er gemakkelijk melk, fruitsap, frisdranken, water en bier kwijt.
 6. Koelkasten bevatten doorgaans een of meerder lades onderaan in de koelkast. In ťťn lade horen alvast groenten en kruiden thuis. Heb je nog een andere lade, dan reserveer je die best voor vleeswaren en charcuterie die niet ingevroren moeten worden. 
 7. Verdeel dan de rest van de voedingswaren. Rangschik deze volgens gemeenschappelijke kenmerken. Zo kan je zuivelwaren bijvoorbeeld bij elkaar op een schap plaatsen: yoghurt, zure room, mozzarella... Je kan ook alles wat je nodig hebt voor het ontbijt bij elkaar zetten zodat je 's morgens niet hoeft te zoeken. Orden zo alle overgebleven producten in je koelkast.
 8. Heb je een vriesvak? Ook daarin kan je ijs, vleeswaren, diepvriesgroenten... opdelen en ordelijk opbergen.

Enkele tips

 • Orden eten en drinken op een logische manier. Plaats de spullen die je het vaakst eet of drinkt vooraan en die je het minst gebruikt achteraan.
 • Plaats gerelateerde voedingswaren bij elkaar, zoals vlees, zuivel, fruit en groenten.
 • Houd het hygiŽnisch. Zorg ervoor dat vleessappen niet lekken op onderliggende voedingswaren; zo voorkom je salmonellabesmettingen. Leg rauw vlees in een vershouddoos.
 • Als de hele koelkast leeghalen je erg overweldigend lijkt, kan je hem ook vak per vak leeghalen, reinigen en opnieuw vullen.

Ben jij een huishoudprinses? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur