wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Je keuken huishouden

Microvezel in het huishouden

Tegenwoordig worden we overspoeld met tv-programma’s waarbij de grote schoonmaak centraal staat. Heel vaak haalt men zogenaamde wonderdoekjes boven waarbij detergenten overbodig zijn. Eigenlijk gaat het dan over microvezeldoeken die een unieke structuur hebben waardoor je sneller en gemakkelijker poetst.

Microvezel = zeer kleine vezel

Het voorvoegsel micro- doet je waarschijnlijk al vermoeden dat microvezel verwijst naar iets wat erg klein is. In dit geval gaat het over vezels met heel fijne draden. De doorsnede bedraagt minder dan 0,012 millimeter, vergeleken met een menselijk haar is dat honderd keer dunner. Bovendien zijn microvezels erg licht: reken minder dan één gram voor tien kilometer microvezel.

 

Microvezels worden (chemisch) behandeld zodat de verbinding tussen polyamide en polyester verbroken wordt, waardoor ze een wonderdoekje vormen. Het gevolg is dat microvezels veel zachter zijn, hun vorm erg goed behouden en veel kleinere poriën hebben dan gewone textielvezels.

 

Het gebruik van microvezel is niet voorbehouden voor het huishouden. Microvezel is erg populair in de kledingindustrie, met name bij het vervaardigen van thermische en sportkledij. Zo zijn er fitnessoutfits, wieleruitrustingen e.d. van microvezel omdat dit materiaal het zweet van sporters beter absorbeert. Er blijft dan geen laagje zweet achter op het lichaam zodat je als sporter droog en fris blijft.

 

Relatief nieuw is het gebruik van microvezel voor onder meer hemden, schoenen, tafellakens, meubels en autozetels waarbij vloeistoffen afgestoot worden en dus minder of geen vlekken achterlaten. Er bestaat zelfs ondergoed van microvezel!

 

Garagehouders vinden microvezel verder handig bij het verwijderen van wax, voor het schoonmaken, het afdrogen van het interieur of de ramen en het verwijderen van stof en pluisjes op splinternieuwe wagens.

 

Voordelen van microvezel in het huishouden

De schoonmaakindustrie heeft handig gebruik gemaakt van microvezels en ontwikkelde een hele poetslijn. De eerste fabrikant kwam uit Zweden en maakte in het begin van de nineties gebruik van de ontdekking van microvezel in de jaren tachtig. Het was ettelijke jaren wachten voor het product een succes werd, maar nu is het gebruik van microvezeldoeken in het huishouden bijna niet meer weg te denken.  

 

In de keuken of de badkamer zijn de doekjes namelijk veel handiger dan gewone katoenen doeken, zowel droog als nat. Zo kunnen ze met hun fijne structuur en scherpere hoeken – wigvormige polyestervezels i.p.v. ronde vezels – veel beter doordringen in de poriën van het oppervlak dat je wil poetsen. Ronde vezels gaan er wel overheen, maar microvezels nemen het vuil ook echt op. Ze trekken als het ware de vuildeeltjes omhoog door de capillaire werking van het water, i.e. vloeistof in een nauwe ruimte kruipt langs de wanden omhoog. Vergelijk het met een rietje in een glas drank, waarin het vloeistofpeil hoger is dan in het glas zelf. 

 

Daarnaast bevatten microvezels een goed oplosbaar polymeer, lyofiel genaamd. Olie en vet hechten zich daardoor rechtstreeks aan de vezels.

 

Verder zijn de vochtdruppels die achterblijven na het poetsen, veel kleiner waardoor ze sneller verdampen. Je hebt dan ook minder last van streepvorming.

 

Als je de doek niet bevochtigt, wordt de doek elektrisch geladen door de wrijving over het te poetsen oppervlak. Je krijgt dan een positief geladen doek die alle stofdeeltjes spontaan naar zich toetrekt.

 

Microvezel, geen dure keuze

Schoonmaakproducten zijn best duur, zeker als je kiest voor wegwerpproducten zoals vochtige poetsdoekjes. Microvezel is daarentegeneen een budgetvriendelijke keuze. Met een microvezeldoek bespaar je op detergenten én op doekjes op zich. Na gebruik kan je een microvezeldoek namelijk in het wasmachine stoppen; in de droogkas mag het doekje echter niet omdat het dan een deel van zijn werking zou verliezen.

 

Microvezel en het milieu

Spullen gemaakt van microvezel zijn redelijk milieuvriendelijk. De voordelen winnen het van de nadelen tegenover het leefmilieu.

 

Microvezels worden gemaakt van synthetische vezels zoals polyester en nylon, die op hun beurt vervaardigd worden met petrochemicaliën. Dat betekent dat de wonderdoekjes niet biologisch afbreekbaar zijn en dat ze niet gemaakt worden van herwinbare energie. Anderzijds staat daar tegenover dat men bij de productie van katoen en andere hernieuwbare vezelbronnen ook petroleum en afgeleiden nodig heeft via meststoffen, pesticiden, transport en productie. Dus in dat opzicht kan je besluiten dat microvezel niet beter of slechter is voor het milieu dan de klassieke poetsdoeken van katoen. 

 

Wel kan je stellen dat je geen schoonmaakmiddelen meer nodig hebt bij het gebruik van microvezel, want de vezels klaren het hele karwei op zich. Dat is natuurlijk wel beter voor het milieu. Anders dan al die reclameboodschappen waarin we uitgedaagd worden om product x of y los te laten op de meest vuile plekken in huis, maken microvezels wel hun belofte waar. Niet alleen verse, maar ook aangekoekte eetresten verwijder je zonder ook maar een druppel detergent te gebruiken. Soms moet je er wel wat kracht op uitoefenen, maar dan nog is het resultaat opvallend proper. Ze verslaan met gemak de klassieke vaatdoeken of wegwerpbare reinigingsdoekjes die het milieu sterk belasten.

 

Opgelet voor beschadigingen

Let op met het gebruik van microvezel op gevoelige oppervlakken. Door de eigenschappen van microvezel houdt het stof en vaste deeltjes vast tussen de vezels. Als je een tv of voorwerpen met speciale coatings afveegt met een niet meer zo propere microvezeldoek, kunnen de achtergebleven stukjes vuil voor krassen zorgen.

 

Daarom is het belangrijk dat je een microvezeldoek na gebruik goed wast en daarbij de wasinstructies volgt. Zo niet zal de werking van de microvezels verminderen, wat tot beschadigingen kan leiden. Microvezel met de hand wassen volstaat niet om al het vuil eruit te krijgen!

 

Soorten microvezel & aankooptips

Wil je microvezel zelf wel eens uittesten in het huishouden? Als je naar de supermarkt gaat, zal je waarschijnlijk versteld staan van de uitgebreide keuze in microvezel. Zo vind je exemplaren van uiteenlopende prijsklassen, in diverse maten en kleuren.

 

Welke microvezeldoek je je aanschaft, hangt af van het vooropgestelde gebruik. Wil je er bijvoorbeeld je afwas mee afdrogen, dan kies je best een groot formaat microvezeldoek in de vorm van een microvezelkeukenhanddoek. Ga je er voornamelijk tafel, aanrecht e.d. mee schoonmaken, dan volstaat een standaard exemplaar. Wil je er ook de vloer mee kunnen dweilen, kies dan een microvezeldweil, deze zijn een stuk groter en dikker.

 

Controleer bij aankoop de maximale wastemperatuur. Aangezien je hoogstwaarschijnlijk ook vieze klusjes zal opknappen met de microvezeldoek, kies je best een exemplaar dat op 95°C gewassen mag worden.

 

Ook al kan je microvezeldoeken in de wasmachine wassen, toch houd je best dezelfde doeken aan voor bepaalde ruimtes. Kies bijvoorbeeld een blauw doekje voor de badkamer en zorg daarnaast voor een rode doek voor de vuile karweitjes zoals het poetsen van het toilet. In de keuken gebruik je ten slotte nog een geel doekje bijvoorbeeld.

 

Veel poetsplezier!

 

Ben jij een huishoudprinses? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur