wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Energieverbruik van je verwarming

's Nachts de verwarming uit of enkel lager?

Een veel gestelde vraag rond energie is of je de verwarming 's nachts uitschakelt of enkel lager schakelt. Afhankelijk van jouw situatie, presenteren we je de antwoorden.

De theorie
Ja, er is inderdaad meer energie nodig om een ruimte op te warmen dan een ruimte op de zelfde temperatuur te houden. Dit heeft te maken met warmteoverdracht.

Hoe groter het warmteverschil, hoe meer druk en energie er nodig is om de warmte naar buiten te stuwen.

Als je dus een kamer wenst te op te warmen van 14░ naar 21░ heb je een drukverschil van 7░. Deze extra druk en bijhorend energieverbruik dient gecompenseerd te worden door je verwarming.

Als je deze korte theorie leest, zou je denken dat je de verwarming dus best altijd lager plaatst in plaats van uit. Spijtig genoeg staat de theorie soms ver van de praktijk. Ook hier zijn enkele items van belang voor je de beslissing neemt:

Soort verwarming
Maak je gebruik van lage-temperatuurverwarming zoals vloerverwarming of wandverwarming kies je sowieso voor een verlaagde temperatuur en niet voor het volledig uitschakelen van je verwarming. De verwarmingsinstallatie heeft te veel energie en tijd nodig om de woning op de gewenste temperatuur te krijgen. Ook het afkoelen verloopt trager dus de mogelijke energiewinst is verwaarloosbaar.

Plus als je gebruik maakt van een lage-temperatuurverwarming is de kans groot dat de isolatie van je woning ook reeds onder de loep genomen is.

Een dagtemperatuur van 18░ tot 22░ en een nachttemperatuur van 14░ tot 16░ zijn hier een goed uitgangspunt.

Alles over verwarming >

Isolatie van je woning
Ook een grote rol bij de beslissing of je verwarming al dan niet 's nachts lager geplaatst wordt, is de isolatie van je woning. Is je woning goed ge´soleerd dan is het zeker een optie om de verwarming niet uit te schakelen maar enkel lager schakelen. Door een goede isolatie wordt de warmte goed vastgehouden.

Omgekeerd is een slecht ge´soleerde woning een echte energievreter en zou het na´ef zijn te denken dat het evenveel energie kost om deze woning 's nachts te blijven verwarmen in plaats van je verwarming uit te schakelen. In deze gevallen schakel je dus zeker je verwarming uit naar de anti-vorststand ( 6░ tot 10░ ). Ga echter ook zo vlug mogelijk over tot het isoleren van je woning.

Alles over isolatie van je woning

Leefgewoonte
Gelijk wat je isolatiewaarde is of soort verwarming. Als je weinig thuis bent, kan het uitschakelen van je verwarming voor langere periodes zeker zijn nut hebben.

Als je bijvoorbeeld 's morgens steeds als een hazewind de deur uitvliegt en pas rond 18 uur terug thuis bent, is het interessant om je verwarming enkel op temperatuur te laten komen tussen 16 uur en 22 uur.

Conclusie en waarschuwing
Ben je niet zeker welke oplossing voor jou het beste is. Doe dan de proef op de som en test beide vormen van verwarming uit. Hou tijdens de test je meterstand goed bij.

Let er natuurlijk wel op dat de weersomstandigheden ongeveer de zelfde zijn.

's Nachts uit betekend minimum 6░!
OPGELET: de verwarming uitzetten betekend dat je de nachttemperatuur op minstens 6░ houdt. Het volledig uitschakelen van je verwarming bij periodes van vorst, kan zware schade aan je woning en installaties geven. We denken hier onder meer aan vorstschade aan buizen en waterschade.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur