wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Energieverbruik van je verwarming

Elektrische verwarming, aardgas of mazout? Bespaar energie door de juiste keuze te maken!

De keuze van de brandstof bepaalt je energiefactuur. Hogere installatiekosten kunnen op termijn dan ook voordeliger uitkomen. Wij sommen voor-en nadelen op van de verschillende mogelijkheden...

Aardgas of aardolie / mazout?

Aardgas biedt meer voordelen dan aardolie:

  • Je hebt noch een opslagtank noch een brandstofvoorraad nodig. Je hoeft bijgevolg ook niet te vrezen voor lekken.
  • Men bestempelt aardgas als een milieuvriendelijke brandstof. Bij verbranding komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij aardolie.
  • Aardgas biedt ook een zuinige oplossing voor het verwarmen van water en koken.
    Het rendement van aardgasketels is hoger dan dat van stookolieketels, zelfs bij groene aardolie.

Je kan een gastank laten installeren als je woning niet aangesloten is op het gasnet.

Elektriciteit - Elektrische verwarming - Warmtepompen
Verwarmen met elektriciteit is normaliter erg duur qua verbruik in tegenstelling tot de lage installatiekosten. Warmtepompen daarentegen vormen een milieuvriendelijk alternatief. Met een compressor halen deze warmtepompen omgevingswarmte uit grond, lucht of water. Die warmte wordt op een hogere temperatuur gebracht en in de woning gepompt. 30% van de totale warmte haalt men uit elektriciteit, de rest is gratis. Bovendien kan je de pomp ’s nachts laten draaien om nog meer kosten te besparen.

Erg populair zijn grondwarmtepompen die men één tot anderhalve meter onder de grond installeert waar de temperatuur zo’n 12° C bedraagt. Het ondergronds buizensysteem vereist dus een tuin. De installatie gebeurt meestal bij nieuwbouw, aangezien men daar sowieso grondwerken moet uitvoeren.

Een warmtepomp vraagt een beperkt onderhoud. Bovendien heb je noch een schoorsteen noch een opslagtank nodig. Wel moet je woning goed geïsoleerd zijn.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur