wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wonen - Interieur - Decoratiemateriaal

Zonneweringen en rolgordijnen

Zonneweringen en rolgordijnen bepalen eerst en vooral de stijl en de sfeer van je woning. Daarnaast bieden ze je privacy en houden ze koude en warmte buiten. Deze aankoopgids biedt een overzicht van wat er op de markt is.

Rolgordijnen
Rolgordijnen zijn tegenwoordig erg populair om ramen mee aan te kleden. Ze bieden het beste van beide werelden: in de zomer houden ze het zonlicht tegen, in de winter isoleren ze tegen de koude. Daarbij wordt het zicht naar buiten niet belemmerd. De jaloezieŽn laten bovendien genoeg licht door zodat je weinig kunstlicht nodig hebt, terwijl je privacy toch bewaard blijft.  Als je zeker wil zijn dat je ook ís avonds voldoende privacy hebt, kan je best een tweede rolgordijn plaatsen dat het zicht volledig verhindert.
 
Hollandse vitrages
Hollandse gordijntjes bedekken het raam tot op ooghoogte. Geeft je raam uit op de straat, dan is dit de ideale oplossing. Je vermijdt dat voorbijgangers bij je kunnen binnenkijken, en je krijgt toch genoeg licht binnen via de bovenkant van het raam. Nadeel is dat ze zijn vastgemaakt op het houtwerk, en dat je ze niet omhoog kan rollen.
 
Venetiaanse jaloezieŽn
Venetiaanse jaloezieŽn bestaan uit horizontale stroken van hout, aluminium of pvc. Met een regelstaaf verander je de stand van de latjes.
 
De klassieke Venetiaanse rolgordijnen van aluminium zijn verkrijgbaar in een uitgebreide reeks kleuren en afwerkingen, en zijn heel betaalbaar. Iets duurder zijn de houten jaloezieŽn.  De geverniste versies vragen weinig onderhoud, maar andere houten exemplaren moet je ongeveer elke 6 maanden oliŽn.
 
Romeinse jaloezieŽn
Romeinse jaloezieŽn zijn vervaardigd uit een zachte stof die samenvouwt als je ze naar omhoog trekt. Qua stoffen heb je een grote keuze. Daarnaast zijn er ook isolerende Romeinse blinden met een speciale voering. Enerzijds houden ze de koude buiten, anderzijds blokkeren ze het zicht als de duisternis gevallen is, zodat je zeker bent van je privacy. Voor een volledige bekleding van je ramen kan je ze combineren met bijpassende gordijnen.
 
Verticale blinden
Verticale blinden bestaan uit aparte stroken stof die verticaal aan een rail ophangen. Ze zijn daarmee ideaal voor het bedekken van grote ramen. Als je de regelstaaf draait, kan je het licht- en privacyniveau gemakkelijk bepalen. Een uitgebreide selectie stoffen is voorhanden, zowel effen als voorzien van een patroon. Verder kan je kiezen tussen meerdere types stoffen waarbij de ene doorzichtig is en de andere (volledig) verduistert. 
 
Plantageluiken
Plantageluiken zijn klassieke blinden met doorgaans bredere stroken. Ze passen in het bestaande vensterframe en worden gebruikt als isolatie en voor privacy- en veiligheidsredenen. Deze blinden worden vervaardigd uit hout, aluminium of een combinatie van de twee.

Plantageluiken kan je op verschillende manieren gebruiken:

  • Al schuivend Ė als deur of raam
  • Dubbel Ė van scharnieren voorzien zodat je 2 delen aan elke zijde bekomt
  • Openslaand Ė 2 klassieke luiken die naar buiten opengeslagen kunnen worden vanuit het raam
  • Franse deuren Ė deuren die reiken tot aan de vloer
  • Opvouwbaar Ė delen die met scharnieren verbonden zijn, ze bedekken aparte ramen of zelfs een hele veranda

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur