wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Wastafels & Waskommen

Welke wastafel kies je uit tal van vormen en afmetingen?

Sta je op het punt om een nieuwe badkamer te (laten) plaatsen? Besteed dan voldoende aandacht aan de keuze van je wastafel(s). Wastafels zijn immers verkrijgbaar in tal van vormen en afmetingen. Wij helpen je alvast op weg.

Wastafels in diverse vormen
Ben je op zoek naar een of meerdere wastafels voor in je badkamer? In de handel vind je diverse soorten wastafels. Wij sommen de verschillende types lavabo’s op en wijzen je op de voor- en nadelen ervan.

Vrijhangende wastafels
Vrijhangende wastafels zijn wastafels die bevestigd worden in de muur en ophangen zonder ondersteund te worden door een voet. Ze worden bevestigd met ophanghaken en plugbouten of op consoles.

Inbouwwastafels
Inbouwwastafels zijn wastafels die ingebouwd worden in een badkamermeubel. Ze steunen op de randen van het bovenblad van een badkamerkast. De waterleidingen zijn dan mooi weggewerkt in de kast.

Als je de lavabo in het wastafelblad wil laten monteren, moet de wastafelrand ofwel gelijk lopen met het bladoppervlak ofwel iets dieper liggen dan het bladoppervlak. Let daarom bij aankoop op de correcte bladdikte.

Wastafels met een zuil
Wastafels met een zuil zijn wastafels die op een soort voet, in dit geval een zuil, geplaatst worden. Die zuil verbergt de waterleidingen die water van en naar de wastafel leiden. De zuil heeft helemaal geen dragende of ondersteunende functie. Sterker nog, je moet de zuil altijd gemakkelijk kunnen wegnemen als er werken moeten gebeuren aan de leidingen. Er moet zelfs enkele millimeters spatie zitten tussen de lavabo en de zuil. 

Wastafels met een sifonkap
Wastafels met een sifonkap zijn wastafels waarbij de niet zo esthetische sifon afgeschermd wordt met een sifonkap of halve zuil zodat de afvoer- en aanvoerleidingen niet meer zichtbaar zijn. Ze worden bevestigd met ophanghaken en plugbouten of op consoles. Houd er rekening mee dat de sifonkap of halve zuil geen enkele ondersteuning bieden aan de wastafel.

Hoekwastafels
Wastafels die je in een hoek kan plaatsen en compacter zijn qua vorm. Ze worden bevestigd met ophanghaken en plugbouten of op consoles.

Halfinbouwwastafels
Halfinbouwwastafels zijn wastafels die deels ingebouwd worden in een badkamermeubel waardoor de wastafels oversteekt. Ze steunen langs de achterzijde op de randen van het bovenblad van een badkamerkast. Ook deze wastafels onttrekken de aan- en afvoerleidingen volledig aan het oog.

Net zoals bij de inbouwwastafels geldt hierbij dat de wastafelrand hetzij gelijk moet lopen met het bladoppervlak hetzij iets dieper moet liggen dan het bladoppervlak, wil je de lavabo deels in het wastafelblad (laten) monteren,. Verzeker je er dus van dat je je de juiste bladdikte aanschaft.

Wastafels op een wastafelblad
Wastafels op een wastafelblad zijn de laatste tijd erg populair: ze ogen dan ook erg stijlvol. Een of meerdere waskommen monteert men dan op het bovenblad van een badkamermeubel.

Minder handig is dat water dat langs de lavabo terechtkomt niet in de lavabo kan lopen. Dat betekent dat je het wastafelblad heel vaak moet lappen. Bovendien zijn de opstaande randen van de waskommen niet zo gemakkelijk schoon te houden en te maken. 

Wastafels in diverse afmetingen
De bouwdiepte van een lavabo bedraagt minimaal 40 centimeter. Als je comfortabel gebruik wil maken van een wastafel, dan moet die minstens 50 centimeter diep en 60 centimeter breed zijn. Een grotere lavabo is nog handiger, maar dan moet de badkamer wel groot genoeg zijn. Een grote lavabo neemt immers veel plaats in beslag in een kleine badkamer. Meestal oogt zo’n grote wastafel erg luxueus, dus dan moet de onmiddellijke omgeving dat ook uitstralen. Bij een kleinere lavabo spreekt men eerder over een fonteinbak of handenwasbak. Of je een kleine, gewone of grote lavabo kiest, hangt doorgaans af van je persoonlijke wensen en de beschikbare ruimte in de badkamer.

Andere overwegingen:

  • De grootte van de wastafel is gerelateerd aan het aantal lavabo’s dat je badkamer telt. Kies je 2 enkele wastafels die los van elkaar staan of kies je 2 enkele wastafels in 1 wastafelblad? Of wil je liever geen enkele wastafels, maar een dubbele?
  • Wil je optimaal gebruik maken van de grootte van je lavabo? Met een handdouche die je boven de wastafel bevestigd kan je zelfs je haren wassen boven de lavabo? De handdouche heeft de vorm van een slang die je uit het kraanhuis trekt.
  • Wil je de ruimte vlak naast de lavabo gebruiken als opbergruimte? Controleer dan of dit praktisch haalbaar is. Zo kan je op sommige wastafels zonder problemen een stuk zeep leggen, terwijl het bij andere wegglijdt.
  • Welke lavabo je ook kiest, zorg er altijd voor dat je je handen royaal kan spoelen en dat je gemakkelijk een slokje water kan nemen. Bij wastafels met een symmetrische of ronde vorm hoeft de kraan niet noodzakelijk in het midden aan de achterzijde gemonteerd te worden. Een andere plek is ook mogelijk, zolang het maar praktisch blijft.  Zo moet je je boven een wastafel ongehinderd kunnen bukken om je gezicht te wassen zonder dat er een kraan of een plank in de weg zit.

Wat de montagehoogte van de wastafel betreft, normaal gezien moet je die aanpassen aan de grootte van de gebruikers. Zijn er binnen je gezin grote verschillen in lengte en/of heb je opgroeiende kinderen?

Mogelijke oplossingen:

  • Laat kleine kinderen een opstapje gebruiken. Verzeker je ervan dat het opstapje van goede kwaliteit is: het mag in geen geval wegschuiven noch doorbuigen. Kies daarom veiligheidshalve voor een opstapje met een stevige constructie.
  • Beschik je over 2 lavabo’s in de badkamer? Dan kan je die op verschillende hoogtes (laten) bevestigen. Je hoeft de 2 wastafels trouwens niet vlak naast elkaar te (laten) monteren.
  • Kies een wastafel die in de hoogte verstelbaar is.
  • Plaats de lavabo’s in de slaapkamer, tenminste als er een wateraan- en waterafvoer voorhanden is.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur