wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Tapijt

Zo leg je zelf vast tapijt

Als je voor vast tapijt kiest, hoef je niet per se een specialist te contacteren voor de plaatsing ervan. Wij leggen je uit hoe je zelf vast tapijt legt.

Goede voorbereiding, beter resultaat
Vast tapijt leggen is een klus die een grondige voorbereiding vereist. Tapijt dat niet goed gelegd werd, ziet er niet enkel minder mooi uit, ook de thermische en akoestische isolatie ervan is minder efficiŽnt.

Controleer de ondervloer
Start met het controleren van de ondervloer. Deze moet effen, vast, proper en droog zijn. Vul alle gaten, spleten, voegen of kieren op. Verwijder de plinten als dat mogelijk is.

Bereken de afmetingen
Vervolgens moet je de exacte afmetingen berekenen van het vloeroppervlak. Bij het meten van de totale oppervlakte kan je best een marge van 10 tot 20 centimeter nemen.

Breng ondertapijt en spanlatten aan
Vast tapijt leggen verloopt gemakkelijker met ondertapijt. Breng daarom eerst ondertapijt aan: tapijt van net of schuim dat onder het boventapijt gelegd wordt om slijtage tegen te gaan. Daarna bevestig je de spanlatten op het ondertapijt tot tegen de muren zodat je het tapijt kan opspannen.

Spreid het tapijt
Spreid het tapijt uit over de oppervlakte van de kamer. Zorg dat het tapijt een hoek van 45 graden met de muur vormt. Druk het goed aan tegen de muren.

Snijd het tapijt
Vervolgens moet je met een goed en scherp mes het overtollige tapijt langs de muur wegsnijden. Zorg dat het tapijt naadloos aansluit op de muur en let erop dat je geen schade aanbrengt tijdens het snijden.

Lijm het tapijt
Breng langs de wanden en aan de deur lijm of dubbelzijdig kleefband aan. Het gebruik van tape of lijm is afhankelijk van het soort onderkant van het gekozen tapijt.

Zorg dat het tapijt overal mooi plat ligt, ook in de hoeken. Druk het gelegde tapijt daarna goed aan.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur