wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Schouwen en schoorsteensystemen

Wanneer je schoorsteen laten vegen of reinigen?

Als je een schoorsteen gebruikt om verbrandingslucht af te voeren, dien je zeker te zijn dat deze goed functioneert. Wanneer ben je verplicht deze te reinigen of wanneer neem je best zelf de beslissing om je schouw te vegen?

Waarom je schoorsteen vegen of reinigen?
Bij verbranding van vaste brandstoffen zoals stookolie, hout, pellets of kolen en in mindere mate gas, ontstaan onverbrande deeltjes die in het rookkanaal terechtkomen. Deze deeltjes, creosoot genaamd, zetten zich vast aan de wanden en vormen een teerachtige laag. Als de temperatuur in de schoorsteen boven de 500įC komt, wat veelvuldig gebeurt, kan het creosoot een schoorsteenbrand veroorzaken.

Naast de opstapeling van creosoot† kan er ook een verstopping ontstaan door steenbreuk of een vogelnest.

Wanneer je schoorsteen vegen?
Bij het reinigen van een schoorsteen maakt men vaak de opsplitsing tussen de verbranding van vaste brandstoffen en een gasinstallatie. Bij het verbranden van een vaste brandstof reinigt men best jaarlijks de schoorsteen.

Voor een gasinstallatie is een tweejaarlijkse controle voldoende. Dit geld ook voor een verbranding op vaste brandstoffen die enkel gebruikt wordt als bijverwarming.

Heb je een ouder type schoorsteen of rookkanaal, kies je sowieso voor een jaarlijkse reiniging.

Is het reinigen van mijn schoorsteen verplicht?
Je bent verplicht om uw schoorsteen te reinigen wanneer de schouw aangesloten is op een centraal stooktoestel welk verbrandingslucht ontneemt van het stooklokaal. Het vermogen van deze centrale verwarmingsinstallatie dient ook hoger zijn dan 20kW. Voldoet je verwarmingsinstallatie aan deze voorwaarden dan dien je jaarlijks je schoorsteen te reinigen bij verbranding van stookolie of andere vaste brandstof. Gasinstallaties dienen slechts om de twee jaar gereinigd te worden.

LET OP: er zijn andere situaties die het reinigen van je schoorsteen verplicht kunnen maken. De meest voorkomende zijn:

  • Verplichte reiniging opgelegd in je huurcontract
  • Verplichte reiniging opgelegd in je brandverzekeringspolis

Attest dat je schoorsteen geveegd of gereinigd is
Als je verplicht bent om je schoorsteen te vegen door derden, dien je bij de reiniging een attest te vragen aan de schoorsteenveger of erkend technicus ( vb chauffagisten ). Hou het verkregen reinigingsattest ten minste 5 jaar bij.

Dit attest kan je niet aan jezelf uitschrijven en is dus niet bruikbaar als je zelf je schoorsteen veegt.

OPGELET: schoorsteenveger is in BelgiŽ geen erkend beroep en het uitschrijven van een attest is dus niet 100% bindend. Bij een huisbrand is de kans reŽel dat je brandverzekering een expert ter plaatse stuurt om onderandere na te gaan of je schoorsteen niet ernstig vervuilt was. Was dit wel het geval en is deze vervuilde schoorsteen mede oorzaak van de brand, kan de verzekeringsmaatschappij zich terug trekken. Attest beschikbaar of niet.†


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur