wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  De belangrijkste putten en buizen

Septische put en beerput: verschillen, ledigen en onderhoud

Vooral in Vlaanderen lopen de woorden beerput en septische put door elkaar. Maar ze zijn vrij verschillend en hebben elk hun onderhoudsschema en ruimingsschema.

Verschil beerput en septische put
Een beerput is een afgesloten put die niet op het riolenringstelsel is aangesloten. Omdat hij enkel als opslag dient, heeft hij een slecht afbraakrendement. Een septische put daarentegen heeft twee compartimenten en heeft ook nog een afvoer. In het eerste compartiment worden alles vloeibaar gemaakt door middel van bacteriŽn en in het tweede compartiment wordt, via de toevoer van zuurstof, het vloeibaar afval geoxideerd. Ook ontsnappen hier alle bijhorende gassen uit het afval. Als de bacteriŽn hun werk gedaan hebben ( lees: hun vol gevreten aan het afval ) zakken ze door hun toegenomen gewicht naar de bodem waar ze langzaam verteren. De overgebleven vloeistof die zich bovenaan bevindt, loopt weg naar het tweede compartiment om daarna te vloeien naar de riolering of in sommige gevallen een waterloop of gracht.

Losse beerputten komen niet zo veel meer voor. Je kan ze wel nog vinden in oude huizen of hoeves.

Wanneer moet je een beerput ledigen?
Het ledigen van je beerput is volledig afhankelijk van je gebruik en het aantal inwonende personen. Voor een koppel met kinderen kan dit betekenen dat de beerput jaarlijks dient geledigd worden.

Je merkt dit ook al snel als je toilet niet vlot meer doorspoelt. Wacht echter niet elke keer dit fenomeen af en hou zelf bij wanneer je de beerput ( ongeveer ) dient te laten ruimen. Heb je een stalen neus: kijk dan in de beerput zelf om na te kijken hoe hoog het lozingsafval of beer staat.

Wanneer een septische put laten ruimen
Door zijn bacteriŽle werking dient een septische put veel minder geledigd te worden dan een beerput. Het kan zijn dat je met een gezin van 3 personen vlot een periode van 6 jaar zonder ruiming kan.

Wat kan de duur tussen een ruimdienst verkorten?
Door het gebruik van bepaalde producten kan het evenwicht in je septische put verstoort worden en zodoende er voor zorgen dat je vlugger een ruiming nodig zal hebben:

  • Overmatig gebruik van reinigingsproducten ( toilet, bad, ... )
  • Lozen van azijn of zepen in de afvoeren
  • Doorspoelen van moeilijk verteerbare voorwerpen zoals tampons, maandverbanden, vochtige doekjes, ...
  • Zwaar toiletpapier. Gebruik je toch dik toiletpapier, kijk dan op de verpakking of deze vlot afbreekbaar zijn.

Hoeveel kost het ruimen van een septische put of beerput?
Afhankelijk van de grootte van de put en de ligging van je woning, zal er tussen de 50 euro en 100 euro gevraagd worden. Ook als je dringend een interventie vraagt, kan de prijs aardig oplopen.

Er zijn veel oplichters in de sector bedrijvig dus vraag op voorhand een schriftelijke bevestiging van de ruiming met de totaalprijs. Je zou niet de eerste zijn die opeens een factuur van 375 euro op een zilveren plateau voorgeschoteld krijgt...

Geef volgende informatie door bij een offerteaanvraag:

  • Locatie van de woning ( straat + gemeente )
  • Grootte van de put
  • Welke soort put: beerput of septische put

Maak steeds duidelijk dat ook de transport en eventuele lozing dient inbegrepen zijn in de prijs.

Onderhoud van je septische put
Een septische put heeft, op het ledigen na, niet veel onderhoud nodig. Let wel op onderstaande punten:

Na de verwerking in het eerste compartiment dient het afvalwater kleurloos of lichte bruine tint te hebben en zo goed als geurloos te zijn. Zo niet dient de werking van de bacteriŽn gecontroleerd te worden en het aantal bacteriŽn eventueel aangevuld te worden.

Ben je niet zeker dat je dit zelf kan, vraag het aan het ruimingsbedrijf die je put komt ledigen.

Extra dosis bacteriŽn
Is de werking van de bacteriŽn verstoord of is het aantal bacteriŽn verminderd, dan kan je in de doe-het-zelf zaak een doosje bacteriŽn kopen. Dit is meestal in de vorm van een poeder. Giet dit poeder gewoon in de afvoer van je toilet.

Zeker in woningen zoals vakantiehuisjes waar er een grote tijd geen afval geproduceerd wordt, kunnen de bacteriŽn afsterven. Ook als de woning een lange tijd leeg stond door een verblijf in het buitenland of omdat de woning niet direct verhuurd geraakte, kan de werking van de put verstoord zijn.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur