wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Linoleum & Vinyl

Zo plaats je zelf een vloer met zelfklevende vinyltegels

Wie een vinylvloer wil plaatsen kan met zelfklevende vloertegels van vinyl gemakkelijk zelf aan de slag. Wij leggen je uit wat je nodig hebt voor dit karwei en hoe je best te werk gaat.

Benodigde materialen voor het plaatsen van vinyltegels
Wat heb je nodig als je een vloer met vinyltegels wil plaatsen?

 • Schaar
 • Scherp mes of stanleymes
 • Rolmeter
 • Patroonpapier
 • Verzegelproduct op waterbasis
 • Vloerroller

Voorbereiding van het vloeroppervlak
Het is belangrijk dat je de vloertegels van vinyl op een vlak en even oppervlak legt. De vloertegels bovenop je oude vloer plaatsen raadt men af aangezien die geen stabiele basis voor de tegels vormt. Daardoor oogt het resultaat niet goed en kan er beweging onstaat.

Na het verwijderen van de bovenste laag van je oude vloer moet je ervoor zorgen dat het basisoppervlak voor de nieuwe vinylvloer zuiver is en dat er geen oude lijmresten achterblijven van de vorige vloer. Na het reinigen borstel je het oppervlak best, waarna je het stofzuigt. Zo weet je zeker dat het oppervlak geen stof- of vuildeeltjes meer bevat.

In bepaalde gevallen dien je een grondlaag aan te brengen op het vloeroppervlak voor je de tegels daadwerkelijk kan plaatsen. Verwijder steeds de plinten.

Plan de vormgeving van de vinyltegels
Deel de ruimte waarin je de vinyltegels wil leggen in in 4 delen. Begin met het plaatsen van vinyltegels in het midden van de kamer.

Laat de achterkantbedekking van de vinyltegels aanvankelijk zitten en leg ze vanuit het midden van de kamer zodat je een piramidevorm bekomt. Als je dit eerst doet, kan je controleren of de vinyltegels goed aansluiten langs de randen. Is dat niet het geval, dan moet je die spatie opvullen met vinyltegels die je zelf volgens de juiste afmetingen snijdt. Met de hand bewerkte vinyltegels mag je immers enkel gebruiken als de tegels tegen de muren komen te liggen. Een handmatig bewerkte vinyltegel sluit namelijk niet gelijkmatig aan op een in het fabriek gesneden vinyltegel.

Als je de vinyltegels al eens op de vloer legt voor je ze vastlijmt, kan je eveneens nagaan of je tevreden bent met de stijl en het ontwerp van de tegels.

Ondervloer plaatsen, ja of nee?
Bij een vloer die uit vinyltegels bestaat, is een ondervloer geen must. Je bent niet verplicht om met een ondervloer te werken, al biedt een kwaliteitsvolle ondergrond wel voordelen:

 • Een goede ondervloer voorkomt dat houten vloerplanken zichtbaar worden doorheen de vinyltegels.
 • Hij zorgt voor een zachter loopoppervlak onder de voeten.
 • Hij voorkomt dat tegels barsten of scheuren.

Met andere woorden: aan jou de keuze of je al dan niet een ondervloer legt voor de eigenlijke vinylvloer geplaatst wordt.

Vinyltegels plaatsen
Nu kan je de vinyltegels vanuit het midden van de ruimte in piramidevorm beginnen plaatsen zoals je in een vorige stap hebt gedaan. Trek de achterkantbedekking van de vinyltegel los en plaats de tegel voorzichtig bovenaan in het voorheen afgemeten deel van de vloer. Druk de vinyltegel stevig aan en dat over het gehele oppervlak ervan.

Plaats de vinyltegels dicht tegen elkaar aan, maar laat een opening van ongeveer 2 millimeter tussen de tegels en de muren zodat je wat speling hebt als je de plinten terug aanbrengt.

De achterkantbedekking van de tegels langs de randen mag je niet meteen verwijderen. Je moet de vinyltegels eerst op maat snijden zodat ze in de spaties passen. Dat doe je zo:

 • Voor een correcte meting plaats je de tegel als een grenstegel bovenop de laatste rij geplaatste vinyltegels.
 • Plaats een andere tegel tegen de muur terwijl die de eerste bedekt.
 • Teken op de eerste tegel de rand van de andere tegel.
 • Snij de tegel vervolgens op de lijn.

Vinyltegels modelleren
Wil je de vinyltegels eerst in een bepaalde vorm snijden voor je ze plaatst? Gebruik dan patroonpapier waarop je de omtreklijn tekent. Knip deze vorm vervolgens uit zodat je het patroonpapier als sjabloon kan gebruiken.

Verzeker je ervan dat de tegel past voor je de achterkantbedekking ervan aftrekt.

Vinylvloer afwerken
Ten slotte heb je een vloerroller of een andere zware houten rol nodig waarmee je over de vinylvloer gaat eens je alle vinyltegels bevestigd hebt. Op die manier verzeker je jezelf ervan dat de tegels stevig vastzitten.

Maak je vinylvloer de eerste week niet nat voor een goede hechting.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur