wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Kachels, tegelkachels en speksteenkachels

Pellets gebruiken in een speksteenkachel

Houtpellets zijn voor de lage landen een vrij nieuw soort brandstof maar worden in de Scandinavische landen reeds lang gebruikt. Naast speciale pelletkachels kan je nu ook pellets gebruiken in je speksteenkachel.

Voordelen van pellets
Aan het gebruik  van pellets zijn vele voordelen verbonden. We plaatsen ze nog even vlug op een rij:

  • Pellets worden gemaakt van houtresten. Pellets zorgen er dus voor dat deze resten niet in de afvalstroom komen.
  • Door het persen van hout, hebben pellets een hogere energiewaarde
  • Pellets hebben een kleinere opslagruimte nodig dankzij hun compacte vorm 
  • Met slechts 1% as, hebben pellets een kleine restwaarde

Hoe kan je pellets gebruiken in een speksteenkachel?
Hout gebruiken voor de opwarming van je speksteenkachel is nog steeds goedkoper in vergelijking met de opwarming via pellets. Het grote voordeel van pellets ligt in het gebruiksgemak. Met één vulling kan je de speksteenkachel 24u warm houden. Met hout heb je al vlug 2 à 3 vullingen nodig.

Alvorens je kan omschakelen van hout naar pellets dien je wel je speksteenkachel aan te passen. De meeste modellen maken gebruik van een metalen inzetmand. Deze mand wordt dan volledig gevuld met pellets en ontstoken. Andere systemen werken eerder met een omranding van de pellets.

TIP: gebruik enkel de aangeboden opties van de fabrikant van je speksteenkachel om problemen aan je kachel te voorkomen. Naast verbrandingsproblemen kan het gebruik van een losse, merkloze optie problemen geven met je garantie.

Nadelen van pellets bij een speksteenkachel
Handig dat je de speksteenkachel kan omtoveren naar een pelletkachel maar er zijn natuurlijk grote verschillen. Bijvullen is bij een speksteenkachel niet mogelijk. Bij een pelletkachel is hiervoor een automatische toevoer voor voorzien. Zeker bij de grote speksteenkachelmodellen is het daarom onmogelijk om de volledige ruimte te verwarmen met pellets.

Omdat de inzetstukken of andere opties gewisseld dienen te worden, moet de kachel ook voldoende afgekoeld zijn. 

TIP: Gebruik een goede kwaliteit van pellets. Dit voorkomt dat roet door de aanzuigrooster wordt geblazen, veroorzaakt door een ongecontroleerd verbranden van de pellets in de vuurkamer.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur