wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Isolatiematerialen

Natuurlijke isolatiematerialen gebruiken

Natuurlijke materialen zijn vaak milieuvriendelijker wat de productie en de recyclage betreft. Vooral onuitputtelijke grondstoffen hebben op dat vlak een streepje voor. Bedenk wel dat sommige natuurlijke isolatiematerialen behandeld zijn met chemische producten: om ze brandwerender en/of vochtwerender te maken of om schimmelvorming tegen te gaan. De natuurlijke producten kosten vaak ook heel wat meer dan de traditionele alternatieven.

Wollen dekens als natuurlijk isolatiemateriaal
Wollen isolatiedekens zijn gemaakt van natuurlijk schapenwol in plaats van minerale wol. De grondstof is onuitputtelijk en volledig recycleerbaar. Schapenwol is van nature bestand tegen vocht en rot. Bovendien is het sterk brandwerend.

Wollen dekens kunnen gebruikt worden voor alle toepassingen waarvoor rotswol of glaswol geschikt is.
 
Schelpen als natuurlijk isolatiemateriaal
Om thermisch te isoleren met schelpen heb je grote hoeveelheden nodig. Schelpen worden vooral gebruikt tussen roosterbalken of op de bodem van kruipruimtes.

Schelpen  kunnen ook vocht tegenhouden. Indien dit nodig is, moet een minimale dikte van 30 cm gelegd worden, verhoogd met 1 centimeter per centimeter vocht in de ruimte. De schelpen gaan ook schimmelvorming tegen.
 
Kurk als natuurlijk isolatiemateriaal
Kurk is een natuurlijk product, met name schors die afkomstig is van de kurkeik. Kurk dempt niet alleen het geluid, maar heeft ook een goede isolatiewaarde.

Als natuurlijk isolatiemateriaal is kurk verkrijgbaar in de vorm van kurkpanelen of kurkkorrels Kurkpanelen kunnen gebruikt worden waar anders harde kunststofplaten zouden aangebracht worden, zowel voor dak-, vloer- als spouwisolatie. Kurkkorrels vormen dan weer een milieuvriendelijker alternatief voor bijvoorbeeld piepschuimbolletjes.
 
Vlasplaat als natuurlijk isolatiemateriaal
Vlasplaten scoren goed op het vlak van thermische en akoestische isolatie. Bovendien nemen ze vocht op om dat later weer af te geven. Op die manier biedt vlas een vochtregulerende werking.

Vlasplaten kan je ongeveer op dezelfde manier verwerken als minerale wol zoals glas- en rotswol. Het natuurlijk materiaal kan gebruikt worden voor alle toepassingen waarvoor harde isolatieplaten in kunststof in aanmerking komen.
 
Cellulosevezels als natuurlijk isolatiemateriaal
Cellulosevezels zijn papiervlokken die vervaardigd worden uit oud papier. Om die reden worden ze ook wel papierwol genoemd.

De Lambda-waarde van cellulose kan je vergelijken met die van minerale wol. Daarnaast munten cellulosevezels uit op het vlak van geluidsabsorptie. Bovendien werken ze vochtregulerend.

Cellulosevezels kan je op verschillende manieren verwerken. De vezels kunnen dienst doen als inblaasisolatie, als geperst plaatmateriaal en als injectie-isolatie.
 
Houtvezel als natuurlijk isolatiemateriaal
Het natuurproduct houtvezel is te verkrijgen als inblaasisolatie of als platen. De houtvezels zijn afkomstig van resthout (schors, afval van zagerijen…).

Houtvezel wordt zowel gebruikt als thermische isolatie als als akoestische isolatie, vooral bij daken en muren. Wil je dat dit isolatiemateriaal bestand is tegen vocht, dan moet je kiezen voor gebitumeerde of geparaffineerde platen.
 
Cellenglas als natuurlijk isolatiemateriaal
Cellenglas is zwarte minerale isolatie. Het materiaal is van nature onbrandbaar zodat een behandeling met brandwerende producten overbodig wordt. Dit materiaal wordt vaak gebruikt voor dakterrassen.

Perliet als natuurlijk isolatiemateriaal
Perliet is een natuurlijk isolatiemiddel op basis van vulkanisch gruis. Op het vlak van warmte- of geluidsisolatie scoort perliet goed. Bovendien is het een onbrandbaar materiaal.

Je kan dit vulkanisch gesteente korrel- of poedervormig aankopen. Dan wordt het meestal gemengd met betonchape. Daarnaast zijn er ook isolatieplaten verkrijgbaar van perliet. Deze doen vaak dienst als isolatieplaten op platte daken. 

Vermiculiet als natuurlijk isolatiemateriaal
Vermiculiet is een bouw- en isolatiemateriaal dat gevormd wordt uit leisteen. Dit donkergrauw gesteente lijkt op groen mica en wordt voor dezelfde doeleinden als mica gebruikt. Mica is meer bepaald een glasachtig mineraal met een metaalachtige glans dat tegen hoge temperaturen bestand is. Daarom wordt het voor de venstertjes in kachels enzovoort gebruikt.

Ook vermiculiet is erg goed bestand tegen extreem hoge temperaturen (gebruikt in rookkanalen bijvoorbeeld). Bovendien kan je het in vochtige ruimtes goed gebruiken (kruipkelders en spouwmuren bijvoorbeeld).

Vermiculiet is verkrijgbaar in korrelvorm of los gestort. In dat laatste geval stort men het vaak als isolatiemateriaal tussen roosterbalken. Wil je het materiaal als dakisolatie gebruiken, dan moet je het vermengen met bitumen, met name bij platdakisolatie en als afschotlaag onder de dakbekleding.

Riet als natuurlijk isolatiemateriaal
De meeste mensen kennen riet als een plantensoort uit de groep rietgrassen. Dat riet ook gebruikt kan worden als isolatiemateriaal is niet zo algemeen geweten. Nochtans biedt riet een goede isolatiewaarde.

Riet gebruikt men om zelfdragende constructies op te bouwen met rietstengels en stalen draden. Tussen de stengels wordt heel wat lucht vastgehouden zodat het geheel een isolerende werking krijgt. Riet gebruikt men voornamelijk als dakisolatiemateriaal. Het grote voordeel dat je de dakbekleding en de dakisolatie in een klap kan aanbrengen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur