wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Glasdallen

Bouw een muur met glasdallen

Glasdallen of glazen blokken zijn een esthetisch alternatief voor klassieke muurstructuren. Ze ondersteunen het plafond weliswaar niet structureel, wel zijn ze ideaal als scheidingswand of als douchemuur. Dankzij hun veelzijdigheid creŽer je zelfs ronde wanden.

Benodigdheden voor een glasdallenwand
Wat heb je nodig als je een wand wil bouwen met glazen blokken?

 • Potlood
 • Spijker
 • Touwtje
 • Waterpas
 • Hamer
 • Punttroffel
 • Accuboormachine
 • Spons

Afstandhouders als noodzakelijk hulpmiddel
Als je glazen blokken of glasdallen bestelt, levert de producent er afstandhouders bij. Dat zijn staven die dienen om de glasdallen op een bepaalde afstand van elkaar te houden. De houders zijn op die manier ontworpen dat je ze zelf kan aanpassen. Wil je een T- of een L-vormige wand bouwen? Geen probleem, je breekt gewoon die delen die overbodig zijn af.

Bouw je de glazen wand op een houten vloer? Dan moet je een onderregel van hout op de vloer vastmaken. Deze dient dan als basis voor de glasdallenwand. Het hout moet even breed zijn als de glasdallen.

Stappenplan voor de bouw van een glasdallenwand
Welke stappen moet je volgen als je een wand wil bouwen met glazen blokken?

 1. Teken met een potlood een verticale lijn op de muur: start bij de vloer en eindig bij de gewenste hoogte van de glazen wand. Voor een perfect rechte lijn gebruik je een waterpas.

 2. Maak nu een touwtje vast aan de muur en dat vlak onder de bovenzijde van de 1ste rij glasdallen. Gebruik daarbij een glazen blok als richtlijn voor de correcte hoogte en plaats. Maak het touwtje vast aan de muur die ertegenover ligt op exact dezelfde hoogte en plaats.

 3. Bouw vervolgens een sterk raamwerk van staal om de muur steviger te maken. Dit moet je in de structuur van de glasdallen inbouwen. Plaats daarom wapeningsstaven om de 4 of 5 lagen blokken, rekening houdend met de instructies van de producent. Om de juiste locatie te bepalen plaats je een glasdal op afstandhouders en markeer je de plaats waar de bewapeningsstaaf de muur raakt.

 4. Neem alles nu weg (glasblok, afstandhouders en staaf) en boor op de aangeduide plek een gat in de muur. Neem de afmetingen van een glasdal op in combinatie met de afstandhouders en duid op de muur aan waar je de staven aan de muur bevestigt.

 5. Maak met wit cement wat specie aan en plaats de afstandhouders terug op hun plaats. Breng vervolgens specie aan tussen de afstandhouders.

 6. Smeer daarna de onderzijde van een glasdal in met specie. Let daarbij op: er mag geen specie op de glazen zijden belanden. Zorg bovendien voor een egale dekking.

 7. Plaats de glasdal terug op de afstandhouders: de ingesmeerde zijde plaats je tegen de muur, de onderzijde komt tegen de vloer. Controleer met een waterpas of de glasdal recht geplaatst is. Denk eraan dat de glazen blok alle randen van de afstandhouder moet raken voor een perfecte plaatsing.

 8. Vervolledig nu de 1ste rij. Met afstandhouders en een waterpas verzeker je je van een correcte plaatsing. Zorg er bovendien voor dat de bovenzijden van de blokken het touwtje raken.

 9. Plaats de wapeningsstaaf in het gat in de muur dat je in stap 4 gemaakt hebt.  Dit gat bevindt zich vlak boven de 1ste rij glasdallen.

 10. Herhaal de voorgaande stappen totdat de glazen wand de gewenste hoogte bereikt heeft.

 11. Is de glazen muur klaar? Dan verwijder je de frontplaatjes van de afstandhouders. Dat gaat gemakkelijk als je aan ze draait.

 12. Zijn de glasdallen droog, dan mag je ze voegen met specie. Je stopt daarbij de specie in de voegopeningen en smeert de specie glad met een spons. Deze laatste moet perfect schoon en vochtig zijn. Eťn keer schoonvegen volstaat niet. Zorg trouwens voor een watervast voegmiddel als je de muur gebruikt als douchecabine. De randen dicht je dan af met siliconen.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur