wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Douche & Douchecellen

Welke spatwand kies je voor je douche?

Douchen in een douchebak zonder spatwanden tovert je badkamer ongetwijfeld om in een zwembad. Wil je weten welke spatwanden het meest geschikt zijn, lees dan dit artikel waarin we focussen op de mogelijke vormen en materialen van douchewanden en -deuren.

Belang van spatwanden
Heb je ooit al eens gedoucht in een gewone douchebak zonder wanden? Dan weet je dat je al douchend een waterballet creŽert in de badkamer. Dat kan je vermijden met een douchegordijn of speciale douchewanden. In dit artikel gaan we dieper in op die speciale glazen douchewanden, ook wel spatwanden genoemd.

Spatwanden met diverse deursystemen
In de handel zijn spatwanden voor de douche in tal van vormen verkrijgbaar. Met name de douchedeur speelt daarbij een grote rol.

 • Draaideur
  Een douche met een draaideur heeft een douchedeur met vleugels die om een as in het midden draait.
 • Schuifdeur
  Een douche met een schuifdeur heeft een douchedeur die niet opendraait, maar met behulp van wieltjes over een rail open en dicht wordt geschoven zodat het ene deel van de douchedeur parallel komt te staan met het andere deel ervan.
 • Vouwdeur
  Een douche met een vouwdeur heeft een douchedeur met 2 of meer om elkaar slaande vleugels of panelen.
 • Klapdeur
  Een douche met een klapdeur heeft een doordraaiende deur met een gewicht of veersysteem zodat ze vanzelf dichtslaat.
 • Dubbele klapdeur
  Een douche met een dubbele klapdeur heeft 2 kleinere doordraaiende deuren die in 1 wand verwerkt zijn. De opening bevindt zich in het midden van de wand.
 • Hoekinstap met schuifdeuren
  Een douche met een hoekinstap met schuifdeuren heeft 2 schuifdeuren verwerkt in 2 douchewanden zodat je een grotere opening via de hoek van de douche bekomt.

De meeste spatwanddeuren bevatten een magneetstripsluiting zoals je ook aantreft bij koelkasten. De magneetstrip zorgt ervoor dat de spatwanddeur over de hele hoogte automatisch vastklikt.

Spatwanden in diverse materialen
Spatwanden worden meestal vervaardigd uit kunststof of aluminium. De ruiten ervan zijn dan weer gemaakt van kunststof of glas. Wat dit laatste materiaal betreft, zijn er verschillende keuzemogelijkheden:

 • Helder glas
  Helder glas is standaard glas dat volkomen transparant is.
 • Rookglas
  Rookglas is glas dat een doorschijnende rookkleurige waas vertoont. Meestal kan je kiezen tussen zwart, grijs en bruin rookglas.
 • Gefigureerd glas
  Gefigureerd glas is glas versierd met decoratieve elementen in bas-reliŽf. Er is erg veel keuze qua motieven: bijvoorbeeld verticale of horizontale strepen, rechthoekige of vierkante blokjes... Je kan er zelfs kleuren aan laten toevoegen zoals een zilverlaag.
 • Gestructureerd glas
  Gestructureerd glas is glas dat verschillende structuren bevat in de vorm van een decoratief motief. Je kan opteren voor helder of getint glas.
 • Gehard glas
  Ook wel hardglas of getemperd glas genoemd. Gehard glas is glas dat verhit wordt tot vlak onder het smeltpunt om daarna erg snel en uniform afgekoeld te worden. Het resultaat is erg sterk glas dat bij glasbreuk doorgaans met ontzettend veel korrels aan elkaar blijft hangen zonder dat het versplintert. Mocht dit quasi onbreekbare glas alsnog breken, dan valt het wel uit elkaar in ontzettend veel kleine stukjes.
 • Draadglas
  Draadglas is glas dat met een netwerk van metaaldraad gewapend is zodat je stevig glas bekomt dat uiterst veilig is. De metaaldraad is roestvast of waterdicht afgesloten voor gebruik in de badkamer. Draadglas is ondoorzichtig waardoor het garant staat voor een verstrooide lichtverspreiding.
 • Gelaagd glas
  Gelaagd glas is glas dat uit verschillende lagen bestaat en daardoor veel meer bescherming biedt tegen glasbreuk. Tussen de glaslagen bevinden zich 1 of meerdere rekbare films van PVB, meer bepaald de kunststof polyvinylbutyral, die luchtdicht verlijmd worden. Tijdens het productieproces dat gepaard gaat met ontzettend hoge temperaturen en druk, worden de lagen glas en kunststof onverbrekelijk samengevoegd zodat een transparant gesmolten geheel bekomen wordt. Om die reden valt het glas bij een glasbreuk niet uit elkaar in tal van stukjes, maar vormt het een ster. Bijkomende voordelen zijn de geluidsisolatie en de warmte-isolatie, dit laatste met name bij dubbel gelaagd glas. Bovendien werken de PVB-films als uv-filters die verkleuring tegengaan.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur